Hlavní obsah

Kočky snižují stres a pomáhají tak našemu srdci

MINNEAPOLIS

Vědci zjistili, že pokud žijete s kočkou, snižujete tak o více než třetinu riziko, že zemřete na srdeční či mozkovou příhodu. Kočka totiž pomáhá uvolnit se od stresu a tiší úzkost. V následku toho pak klesá krevní tlak a uklidňuje se puls. Studie sledovala 4 435 dospělých lidí ve věku od třiceti do pětasedmdesáti let, z nichž přibližně polovina měla doma kočku.

Článek

Jak uvádí list Daily Telegraph, ukázalo se, že během deseti let, kdy byli sledováni, zemřelo 3,4 procenta majitelů koček na infarkt. Ve skupině lidí, kteří kočku nikdy neměli, došlo k takovému úmrtí v 5,8 procenta případů.

U majitelů koček bylo mnohem menší riziko mrtvice či infarktu, i když vědci vzali do úvahy další faktory, které přispívají k srdečním chorobám, jako je vysoký cholesterol, kouření a cukrovka.

"Logické vysvětlení je, že kočka pomáhá snižovat stres a úzkost, což vede ke zmenšení rizika onemocnění srdce," uvedl list.

Že hlazení kočky může vést ke snižování hladiny hormonů, které jsou se stresem spojené, je známo již déle. Tato studie však poprvé pátrala po konkrétních příčinách tohoto jevu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám