Hlavní obsah

S pilates nemusíte jen hubnout

Právo, Petr Veselý

Cvičení pilates si oblíbila řada hollywoodských hvězd, tanečníků, houslistů i sportovců. Pomalé plynulé cvičení na podložkách nebo s pomůckami je nezbavilo jen bolestí zad nebo nadbytečných kil, ale i různých dalších neduhů. Také jim pomáhalo úspěšně zvládat jejich profese.

Článek

Kila nahrazuje svalová hmota

Pokud se někdo rozhodne shodit s pomocí pilates nadbytečná kila, měl by počítat s tím, že při něm svaly nahrazují tuky. Počet shozených kilogramů nemusí být tak ohromující jako zjištění, že se vejdete do oblečení o jedno, dvě nebo i tři čísla menší.

„Pilates pomáhá hlavně vybudovat a zpevnit svalové jádro,“ říká Renata Sabongui, průkopnice této metody u nás. „Tedy ty skupiny svalů, které mají na starost správné držení těla. To pak umožňuje harmonicky rozvinout celé tělo a předcházet řadě zdravotních potíží. Fyzioterapeuti ho doporučují jako užitečné pokračování anebo doplněk rehabilitačních cviků. Důležité je najít kvalitního instruktora.“

Pro raněné i pro boxery Pilates může působit jako módní záležitost posledních let. Ale není to tak. Vymyslel ho na počátku minulého století Němec Joseph Hubertus Pilates. V dětství trpěl astmatem, křivicí a revmatickou horečkou. Aby zesílil, začal studovat východní i západní formy cvičení, včetně jógy. V první válce dělal ošetřovatele. Pro pacienty upoutané na lůžku vytvořil sérii cviků. Pomáhaly jim, aby kvůli zranění nechátralo celé jejich tělo. Staly se základem jeho metody.

Ve 20. letech si pilates oblíbili slavní tanečníci působící v New Yorku. Německému boxerovi Maxu Schmelingovi pomohlo porazit legendárního Joea Louise. Velice pravděpodobně přispělo k tomu, že se Schmeling dlouho udržoval v dobré kondici a dožil se téměř sta let. Umřel před necelými třemi roky.

Jak sehnat kurz

Pro každého však není snadné najít kvalitní kurz. Řešením pro lidi z menších měst a z vesnic mohou být videokazety a DVD v kombinaci s letními nebo víkendovými kurzy renomovaných cvičitelů. Víc se o cvičení i kurzech dozvíte na české adrese www.pilates.cz nebo na anglické www.pilateshost.com. Zájemci o cvičení z Prahy se mohou podívat také na www.pilatesbody.cz a www.studiopilates.cz . Brňané pak na www.fitstudiojana.cz a www.wellnessbrno.com ; lidé z Karlových Varů na www.studioprozeny.cz .

Pilates působí také na psychiku

„Cvičení lidi často změní také psychicky,“ říká Renata Sabongui. „Na první hodinu přichází například řada žen středního a vyššího věku ve volném oblečení. Snaží se v něm schovat faldy a bříška.“ Během několika týdnů se jim začne měnit postava. Narovnávají se, zpevní prsní svaly, a tedy zvednou prsa. Obléknou si kalhoty, do kterých se už 5 let nemohly vejít, atd. Nosí pak přiléhavější oblečení také na cvičení, víc o sebe dbají a vůbec lépe vypadají. „I na jejich chování nebo pohybech začne být zjevné, že se cítí lépe, a postupně získávají sebevědomí,“ zdůrazňuje Renata.

Pilates může řadě lidí zlepšit potíže s bolestmi zad a páteře, s inkontinencí, se skoliózou a s dalšími potížemi.

Reklama

Související témata:

Související články

V módě je tae-bo, powerjóga, pilates i kola

V plzeňských fitnesscentrech poslední dobou stoupá zájem o cvičení tae-bo, které kombinuje prvky bojových umění, boxu a aerobiku. Velkou oblibu si získala také...

Bez cvičení a potu si nelze zdraví udržet

Má-li si člověk udržet kondici, musí aspoň pět dní v týdnu věnovat mírnější formě cvičení anebo si "dát do těla" nejmíň dvacetiminutovou vydatnou tělesnou...

Cvičení jógy snižuje vysoký krevní tlak

Jóga jako terapie zasahující zároveň tělo i mysl má výrazně pozitivní vliv na krevní tlak. Podle mnoha studií dokáže systolický i diastolický tlak snížit...

Výběr článků

Načítám