Hlavní obsah

Nocebo - opačný efekt placeba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Existence efektu placebo, tedy vsugerovaného pozitivního účinku zcela neúčinné látky, je poměrně široce známa. Lékaři však v těchto dnech ve Vídni upozornili na to, že mnohem méně známý, ale přesto stejně silný je i opačný efekt, pro který se užívá označení "nocebo" z latinského "budu škodit".

Článek

Mnoho studií prokázalo, že pacienti, kterým byl podán například neškodný, ale neúčinný hroznový cukr, ale kterým bylo řečeno, že jde třeba o lék proti bolesti, brzy hlásilo, že jejich bolesti ustupují. Tento placebo efekt se podle výzkumů objevuje zhruba u 30 procent všech lidí. 

Rakouští a němečtí experti teď dokládají, že obdobný efekt může působit i obráceně, tedy negativně. Obecně jde o to, že účinnost mnoha léků je do značné míry závislá na psychickém stavu a "naladění" pacienta. Výzkumy sice ještě nejsou tak rozsáhlé jako zkoumání placeba, ale jejich výsledky jsou již jednoznačně průkazné. 

Například skupině čtyřiceti astmatiků byl podán lék s upozorněním, že může vyvolat alergickou reakci. Přestože šlo o naprosto neškodnou látku, reagovala téměř polovina zkoumaných osob zhoršeným dýcháním a plných dvanáct z nich dostalo regulérní astmatický záchvat. Vzápětí byla stejná neškodná látka podána stejným pacientů jako lék, který jejich potíže odstraní. A skutečně - rychle se jim ulevilo a byli v pořádku. 

I návody na užívání léku mohou působit jako nocebo

Při jiném pokusu bylo lidem v určité lokalitě sděleno, že mohou pociťovat obtíže proto, že v blízkosti jejich bydliště je vysílač umožňující spojení mobilních telefonů. Brzy se mnozí skutečně s různými potížemi hlásili. Háček byl v tom, že vysílač vůbec nebyl zapojen. 

Podobné studie dokazují, že silný a rozšířený efekt nocebo opravdu existuje. Dal by se definovat tak, že už pouhá obava z nežádoucího nebo vedlejšího účinku léku vede u mnoha lidí k tomu, že se tento účinek skutečně dostaví. 

Například farmakolog Uwe Gessner upozorňuje na to, že velmi rozšířený je tento negativní efekt v souvislosti s návody, které jsou přibalovány ke každému léku jejich výrobcem. Ten kvůli právní ochraně vyjmenovává všechny možné, i zcela nepravděpodobné, negativní vedlejší účinky preparátu. Pacienti, kteří si návod pečlivě přečtou, jsou mnohdy už tímto výčtem vyděšeni tak, že jim lék nepomůže, ale spíše se jim přitíží. 

"Pacient může být negativně naladěn z různých důvodů: buď je to od přírody pesimista, nebo má špatné zkušenosti s předchozí léčbou, nebo se mu dostane negativních informací od lékaře, lékárníka či z médií. Psychika je strašně důležitá, a proto by lékaři měli vždy pacientům zdůrazňovat, že pozitivní účinky léku převažují nad riziky," říká Gessner. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám