Hlavní obsah

Hemeroidy lze odstranit téměř bezbolestně

Právo, Petr Veselý

Kdo je chytrý, ten jde s hemeroidy k lékaři včas. Specialista pak může použít šetrné ambulantní metody, které bolí jen minimálně nebo téměř vůbec. Hemeroidy v pokročilých stadiích vyžadují operaci a někdy dosti bolestivé uzdravování.

Článek

Zejména první stolice po operaci nepatří k příjemným zážitkům. Při tom ve většině případů nemusí k tak vážným stavům dojít. Stačí, když pacient zajde k lékaři hned, když cítí potíže nebo se mu ve stolici objeví stopy krve.

"Pokud jde o různé masti, čípky, koupele a potravinové doplňky, měli by si lidé udělat jasno v jedné věci," říká doc. MUDr. Ladislav Horák, Csc. z Chirurgické kliniky Fakultní nemocnice na Královských Vinohradech v Praze. "Mohou jejich potíže mírnit, ale nedokážou je odstranit. To dovede jen chirurg. A čím dřív k němu přijdou, tím šetrnější léčbu může zvolit."

Zbytečná smrt

Přijít za doktorem včas je chytré i proto, že si člověk může zachránit život. Podobně jako hemeroidy, tedy krví ve stolici, se projevují také jiné zdravotní potíže. Například zhoubný nádor tlustého střeva a konečníku. V tom jsme mistři světa: jeho výskyt je u nás tak vysoký, že jsme se ocitli na prvním místě na světě.

Proto případ staršího muže, který si čtyři roky mazal své domnělé hemeroidy nejrůznějšími mastmi, není ničím až tak výjimečným. Když přišel k doktorům, zjistili mu rakovinu tlustého střeva a konečníku v tak pokročilém stadiu, že mu už nebylo pomoci. K jeho přátelům přitom patřila řada lékařů. Stačilo včas zvednout telefon a ocitl by se v péči špičkových odborníků. Všechno to zavinil zbytečný ostych z doktorů a to, že bagatelizoval příznaky: vždyť to jsou jen hemeroidy.

Neexistuje jedna zázračná metoda

MUDr. Milan Březina, chirurg z Přelouče, měl svého času pověst zázračného doktora, který umí na počkání a bezbolestně odstranit hemeroidy. Zaváděl do praxe český přístroj, který využívá impulsní nízkonapěťový proud. Chirurg s jeho pomocí odpařil tkáň cévy vyživující hemeroid a ten během několika dní odumřel. Tuto metodu, která není jediná a vůbec ne zázračná, si pacienti platí.

Ambulantních metod, které bolí málo nebo prakticky vůbec, existuje řada. Zřejmě nejrozšířenější je metoda využívající gumových kroužků. Lékař při ní nasaje hemeroid do aplikátoru a nasadí na něj gumičku. Ta přiškrtí jeho zásobení krví. Konečný efekt je pak stejný jako v případě impulzního nízkonapěťového proudu. Výhodou této metody je, že ji hradí zdravotní pojišťovna. Stejného principu (zastavit přívod krve do hemeroidu, který pak odumře) využívají i další metody:

* infrapřístroj (infračervený paprsek srazí krev v postižené žíle a udělá ji neprůchodnou),

* kryochirurgie (zmrazení tkáně),

* sklerotizace (injekce se speciální látkou se aplikuje do cévy) atd.

Co bolí a co ne

Každá z metod má své výhody i nevýhody a hodí se pro určitý typ hemeroidů. Je dobré se na ně zeptat chirurga z nekomerčního zařízení, případně se zajímat i o to, které z nich hradí zdravotní pojišťovny a které ne.

Žádná z nich není ta jediná zázračná. "Dobrý výsledek předpokládá spíš šikovné ruce chirurga než zvolenou metodu," říká docent Horák. "A pokud jde o to, co bolí a co ne, lidé to vnímají různě. Měl jsem pacienta, který po zákroku sedl na kolo a odjel něm do Třeboně. Ale také jsem měl pacientku, která zůstala šest neděl doma."

Kde hledat pomoc

V chirurgických ambulancích nemocnic, hlavně velkých, snáz najdete chirurga, který se na tento zdravotní problém víc zaměřil a má s jeho léčbou hodně zkušeností. Kdo má rád komfort a nemusí se tolik ohlížet na peníze, ten může navštívit některou ze soukromých chirurgických klinik. Tady si lidé, kteří i málo bolestivý zákrok vnímají jako velice nepříjemný, mohou zaplatit znecitlivění ošetřovaného místa. Tyto kliniky najdete na internetu, když do vyhledavače zadáte heslo: Chirurgické lékařské ordinace. Z nich je dobré vybírat ty, které se specializují na léčbu hemeroidů nebo se zabývají proktologií, tedy chorobami konečníku.

Záludná zácpa

Hemeroidy často dráždí a zhoršuje zácpa. V poslední době se stalo velice populární používat na ni vlákninu psylium. Lidé ji kupují v lékárnách. "Když sníte čtyři jablka denně, uděláte pro sebe mnohem víc, protože jablka obsahují vedle vlákniny další látky prospěšné našemu organismu," zdůrazňuje docent Horák. "A pravděpodobně vás to přijde i levněji, zvlášť pokud je máte z vlastní zahrady." Důležité je také dostatečně pít. Denně bychom měli zvládnout aspoň 2,5 litru tekutin.

Nejúčinnější prevence
* jíst dost ovoce a zeleniny, tedy vlákniny, která udělá naši stolici měkkou,
* chodit pravidelně na toaletu, nejlépe po ránu,
* vedle dostatečného pití vhodných tekutin se začneme věnovat i cvičení, které nás bude udržovat v dobré kondici,
* budeme dodržovat dokonalou hygienu po stolici, tedy to, že po ní použijeme vlhký ubrousek nebo bidet, případně sprchu.

Komu hrozí nejčastěji

Řidiči kamiónů, taxikáři, ale i ženy po porodu nebo senioři, to jsou lidé, které obvykle trápí hemeroidy. Je to logické. Větší sklon k této zdravotní poruše mají například:

* lidé se sedavým způsobem života, který málo kompenzují aktivním pohybem,

* lidé s ochablými břišními svaly a svaly pánevního dna,

* jedinci s genetickými dispozicemi, které vedou ke křečovým žilám nebo k poruchám vaziva,

* ženy, které prodělaly těhotenství a porod.

Reklama

Související články

Hemeroidy lze nyní léčit zdarma a šetrně

Lidé s pokročilým stadiem hemoroidů, kterým již nemůže pomoci konzervativní léčba, mají nyní jedinečnou příležitost nechat si "zlatou žílu" odoperovat mnohem...

Slovák vymyslel léčivý toaletní papír

Letos v září se začne na Slovensku i v České republice prodávat takzvaný léčivý toaletní papír Hemo-Roll. Měl by pomáhat lidem, kteří trpí na hemeroidy.

Výběr článků

Načítám