Hlavní obsah

Solárko opravdu způsobuje rakovinu kůže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Lidé, kteří touží po opálené pokožce po celý rok a navštěvují solária, riskují vlastní zdraví. Nedávný výzkum pod vedením amerických vědců přinesl důkazy o škodlivosti solárka, které způsobuje rakovinu kůže.

Foto: archiv NDM Ostrava

Jednu z hlavních rolí v ostravské inscenaci opery Lohengrin zpívá první dáma české opery Eva Urbanová.

Článek

Studie zveřejněná v americkém časopise Journal of the National prokázala zvýšené riziko výskytu melanomů až u 55% u osob, které navštěvují solárium alespoň jednou týdně.

Nejohroženější jsou seveřané a blonďáci

Vědci zároveň upozorňují, že melanomy, nejhorší projevy rakoviny kůže, se zpravidla objevují u osob se světlou pletí. Zhoubné onemocnění nejvíce ohrožuje obyvatele Skandinávie a Severní Ameriky.  Pozor by si měli dávat ale i lidé z ostatních koutů světa, zejména pyšní-li se blonďatou hřívou.

Výzkumní pracovníci dále upozorňují, že zákeřná nemoc na sebe nechává dlouho čekat a často se objevuje až po mnoha letech. V dospělosti se tak rakovina může projevit i u osoby, která paprskům holdovala v raném dětství či dospívání.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám