Hlavní obsah

Jediný člověk, který může vyložit váš sen, jste vy sami

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naši předci byli mnohem více pověrčiví než jsme my, skryté významy hledali za úplně vším, včetně snů. V mnoha domácnostech tak nechyběly snáře, děděné z generace na generaci. Podle dvacetiletých zkušeností lektorky, koučky a průvodkyně vnitřním světem Olgy Plíčkové jsou ale snáře velmi obecné, rozhodně tak nezachytí individuální poselství každého snu. Jediným člověkem, který vám může vyložit váš sen, jste vy sami.

Foto: Profimedia.cz

Každý sen je především individuální výpovědí o stavu našeho vnitřního světa.

Článek

Dnes existují různé druhy snářů. Některé jsou spíše knihami symbolů. Jde o velmi objemné svazky, které zahrnují množství hesel jako například „kruh“, „kočka“ nebo „prsten“ a u každého z nich je na jedné nebo dvou stránkách popsáno, jak byla daná bytost nebo předmět vnímány v různých obdobích různými kulturami.

„Při práci se sny mohou obohatit náš výklad o všelidský rozměr – a to dá výkladu větší hloubku. V zásadě se dá říci, že tyto ´symbolony´, jak jim říkám, popisují archetypy,“ vysvětluje Olga Plíčková.

Termín archetyp přitom používal už psychiatr a hlubinný psycholog C. G. Jung, aby jím označil obrazy vynořující se z nevědomí, které jsou společné všem lidem. Například archetyp „hrdina“ v sobě shlukuje typické způsoby jednání, myšlení a prožívání; úkoly a překážky typické pro hrdinu, a to ze všech úhlů pohledu. Tento symbol tak v sobě nese veškerou lidskou zkušenost s hrdinstvím jako takovým.

Individuální výpověď

Každý sen je ale především individuální výpovědí o stavu našeho vnitřního světa. „Jde vlastně o takové zrcadlo, které nám nastavuje naše duše – obsahuje tedy spoustu materiálu, který v žádném snáři nenajdeme, nemůžeme, protože kdyby ano, musel by existovat speciální snář pro každého člověka na Zemi,“ doplňuje Plíčková.

V modernějších snářích se setkáváme s tím, že i přestože je sen vykládán alespoň trochu psychologicky, je stejně příliš často brán velmi doslovně. Abychom snu ale skutečně porozuměli, je zapotřebí dokázat zodpovědět řadu otázek. Např. Byla ve snu tma, nebo světlo? Byli tam nějací další lidé? Jak se ve snu snící osoba chovala? Proč? Mohla se zachovat nějak jinak? Jak?

Foto: archiv Olgy Plíčkové

Olga Plíčková

„Bereme-li sen jako do nejmenších detailů promyšlený vzkaz naší duše, kde nic není náhodou, vše má svoje místo, svůj účel a smysl, pak klasické snáře nejsou dobrý nápad. Kniha symbolů vás obohatí o výklad a pochopení archetypů, ale s porozuměním vám lépe pomůže Učebnice snového jazyka Cestou domů – sny jako průvodce na cestě k sebepoznání a celistvosti,” dodává koučka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám