Hlavní obsah

Sexuolog Jaroslav Zvěřina: Romantika jako skvělé afrodiziakum

Právo, Jaroslav Zvěřina

Intenzivní milenecké vazby mohou být na počátku vztahu vydatné až extatické. I u nich však přirozeně platí prosté fyziologické pravidlo: opakováním slábne účinek každého podnětu. Úroveň erotické fascinace prostě nemůže zůstat na stejné úrovni nekonečně dlouho. Žhavá fáze romantické zamilovanosti trvá podle různých průzkumů od šesti měsíců do jednoho roku.

Foto: Profimedia.cz

Ani když opadne romantická milenecká zamilovanost, nemusí vztah skončit.

Článek

Oslabení erotických vášní otevírá prostor pro další společné vazby. Původním posláním této fáze byla společná péče páru o potomstvo. V současné době mají lidé povážlivě málo dětí. Místo společné péče o ně jsme proto často svědky dramatických bojů. Svádějí je spolu rodiče, kteří se rozvádějí nebo prostě jen rozcházejí.

Ani když opadne romantická milenecká zamilovanost, nemusí vztah skončit. Stále nacházíme řadu fungujících manželství, která spoluvytvářejí více či méně harmonické vztahy. Jejich součástí je samozřejmě také intimní sexuální styk. Ten by měl být nekonfliktní, pozitivně prožívaný a uspokojivý pro oba partnery.

Hlavním předpokladem harmonického intimního soužití je tělesná blízkost. Partnerům by mělo být příjemné, když se spolu líbají a mazlí, protože doteky a jiné hmatové podněty jsou základem uspokojivého sexu. Důležité je, aby k intimním stykům docházelo bez dlouhých přestávek. Rozdíly v častosti pohlavních styků bývají nejčastějším partnerským sporem. Snadnější je přizpůsobit se představám toho partnera, který touží po méně častém pohlavním styku. Nesmí to ovšem být extrémně nízká frekvence.

Tam, kde četnost sexuálních styků klesne pod jeden týdně až deset dní, hrozí krize kvůli hmatovému a někdy i čichovému odcizení. Pokud tedy nelze uskutečnit z nějakého důvodu pohlavní styky, doporučujeme udržovat intimní tělesné vztahy alespoň prostřednictvím nekoitálního sexu nebo vzájemných masáží, koupelí, případně saunování.

Oživení mohou přinést i některé sexuální praktiky

Žádná by však neměla být vnucována partnerovi proti jeho vůli, zvlášť když se mu protiví. Prvek nucení a vydírání bývá pro vztah velmi destruktivní.

Osvěžení představuje i změna prostředí, tedy to, že spolu partneři vyrazí na jiná místa než obvykle. Delší společné cestování je osvědčeným receptem na zlepšení partnerských vztahů. Spousta mužů také nedoceňuje, jak přitažlivě na většinu žen působí to, když jim dokážou naslouchat, chápat je a prožívat s nimi romantické situace. A naopak, jak vzrušující dokáže být někdy pro muže vášnivá rychlovka s jejich manželkou třeba v koupelně.

Romantika působí na něžné pohlaví přímo magicky. Je pro ně nejmocnějším afrodiziakem. Sex se bez ní stane časem jen rutinním a pak i nudným atletickým výkonem. Nemusí vždy jít jen o květiny, večeři při svíčkách nebo pěnu ve vaně. Romanticky na ženy působí i zdánlivě banální oheň v krbu nebo třeba to, když mohou mužovi předvést nové spodní prádlo.

Není třeba se do romantiky nutit pokaždé. Ale vztahu určitě prospěje, když podnikavý muž zalistuje některým z úspěšných románů pro ženy. Určitě v něm najde řadu inspirujících nápadů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám