Hlavní obsah

Valentýnský večer přímo vybízí k zásnubám

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zásnuby dnes už nemají sice takový význam jako kdysi, ale stále jsou vnímány jako romantický okamžik, který symbolizuje vyjádření opravdové a hluboké lásky mezi dvěma lidmi. Jedná se o předzvěst plánované svatby. Obvykle se tak děje na romantickém či jinak významném místě a stále častěji při oslavě Valentýna.

Foto: Profimedia.cz

Zásnubní prstýnek je signálem, že je žena zadaná.

Článek

Kdysi se zásnuby nesly v duchu rodinné oslavy, kdy novinu oznámil všem zúčastněným po zacinkání na skleničku otec nevěsty. Poté snoubenci dostali dary a zároveň dary rozdávali. Snoubenec při té příležitosti dal své vyvolené kytici s bílými květy a poté si navzájem dávali zásnubní prsteny.

Dnes dostává prsten jenom žena a samotný akt zasnoubení probíhá velmi individuálně. Někteří muži to dokážou udělat s určitou noblesou, jiní se nad daným okamžikem ani nepozastaví. Vždy záleží na jednotlivci a nelze někomu zazlívat, že vždy nesplní všechna očekávání.

Ženy si nejčastěji přejí, aby onen okamžik nastal při romantické večeři při svíčkách, kdy si partner symbolicky klekne a s obrovskou něžností ženě předloží květinu s krabičkou - s nádherným briliantovým prstenem. Realita je mnohdy zcela jiná.

Muži upřednostňují originalitu a vymýšlejí opravdu netradiční okamžiky - např. v kině, při výstupu na nějakou vysokou horu, na dovolené, pod vodou, pod rozkvetlým stromem či při seskoku padákem. Nebo při naprosto banálních okamžicích, jako je dopravní zácpa či pěkný romantický film v televizi.

Žena by měla být tolerantní, ať už ji muž požádá o ruku jakýmkoliv způsobem, a vždy by měla jeho nabídku pečlivě zvážit.

Foto: archív firem

Zleva:

Zásnubní prsten jako symbol

Zásnubní prstýnek, který nosí ženy na prsteníčku levé ruky, je signálem, že je žena zasnoubená - zadaná. Prsten v podstatě reprezentuje formální dohodu o budoucí svatbě.

Podoba, jakou by měl prsten mít, se v průběhu let často měnila. Nejtypičtějším symbolem však je jednoduchý kroužek, na kterém je usazen jeden výrazný bílý kámen - zirkon či briliant.

Foto: Klenoty Aurum

Zleva:

Jelikož tento prsten žena obvykle nosí celý život, mělo by jít o typ z kvalitních materiálů. Kromě zlata jsou vhodné i prsteny z chirurgické oceli, které mohou být i tou levnější variantou, jelikož takový prsten lze pořídit již za 300 Kč. Stříbrné prsteny nemají takovou výdrž, a proto se pro tento účel příliš nedoporučují.

Foto: Vivantis.cz

Zleva:

Samozřejmě tím nejlepším materiálem je zlato, a to jak bílé, tak žluté. Záleží na vkusu ženy. Ceny takových prstenů se pohybují od tisíce korun, ale mohou dosáhnout i sta tisíc či několika miliónů. Velmi záleží na použitých kamenech.

Tvrdí se, že diamanty jsou věčné, protože jsou téměř nezničitelné. Proto pokud muž daruje své nastávající ženě diamantový zásnubní prsten, vyjadřuje tak, že s ní chce být spojen navěky.

Foto: ALO

Zleva:

První prsten s diamantem dostala v roce 1477 Marie Burgundská od arcivévody Maxmiliána Rakouského. V té době byly diamanty považovány spíše za talismany s ochranným kouzlem, které mohou posílit lásku mezi manželem a jeho ženou.

Dokonce podle pověsti byly Kupidovy šípy zakončeny diamantovými hroty. Od doby Maxmiliána se královská tradice dávat diamantový zásnubní prsten začala pozvolna šířit mezi lidmi po celém světě. Avšak na svou největší slávu si musela ještě několik století počkat.

Tradice se více rozvinula až po roce 1870, kdy byly v Africe objeveny rozsáhlé diamantové doly a zároveň pokročily techniky na broušení tohoto nejtvrdšího minerálu tak, aby lépe vynikla jeho krása a jiskrnost.

Foto: DIC

Zleva:

Reklama

Výběr článků

Načítám