Hlavní obsah

Lidé se přestali bát nákazy HIV

Právo, Petr Veselý

Odborníci se snaží zburcovat veřejnost. Vypadá to, jako by se lidé přestali bát nákazy HIV. Počet infikovaných v Česku totiž začal rychle růst. Přitom obvykle stačí důsledně používat prezervativ.

Foto: Profimedia.cz

Důsledné používání kondomu může mnohým problémům předejít.

Článek

Zatímco v devadesátých letech počet nakažených nepřekračoval padesátku ročně, mezi lety 2003 až 2006 se zdvojnásobil a za posledních deset let se vyšplhal k téměř 250 lidem ročně. Za třicet let testování diagnostikovali lékaři 2567 infikovaných, ale víc než 1000 jich zachytili v posledních pěti letech. Česká republika už nepatří k zemím s malým výskytem infekce, přesunula se mezi více zasažené státy.

Větší promiskuita mužů

Mezi nakaženými v Česku jasně dominují muži 2171 (84,6 %), ženy zůstávají v menšině - 396 případů (15,4 %). Je to dáno hlavně tím, že problém nejrychleji eskaluje v homosexuální komunitě (za období leden až říjen 2015 tvořili přes 76 % zachycených). Proč počet prudce vzrostl právě v ní, na to jsme se zeptali MUDr. Iva Procházky, CSc., ze Sexuologického ústavu VFN v Praze.

„Muži měli vždycky větší sklon k nahodilému sexu než ženy,“ vysvětluje lékař. „Bez ohledu na to, jestli jsou homosexuální nebo heterosexuální. V gay komunitě pak logicky dochází k nezávaznému sexu častěji než mezi muži a ženami. Ty většinou bývají v tomto ohledu přece jenom zdrženlivější, protože se bojí nechtěného otěhotnění. Homosexuálům to nehrozí.“

To ale není jediný důvod. Podle doktora Procházky hraje roli například i určitá únava nebo otupění vůči tomuto problému. Když se objevila první auta a při nehodách došlo k usmrcení lidí, byl kolem toho poprask. Dnes umře na silnicích kolem 650 lidí ročně, aniž by nás to nějak alarmovalo k radikálním změnám. Bereme to tak, že smrtelné nehody k silničnímu provozu bohužel patří. Podobné je to s infekcí HIV. Někteří lidé ji víc berou jako jev, který prostě doprovází sexuální život.

Foto: Právo

Obavy snižují i účinné léky

Vliv na to, že se určitá skupina nedostatečně chrání před nákazou, mají i moderní léky. Pokud je lékaři mohou nasadit ve chvíli, kdy se infekce ještě nestihla dostatečně rozvinout, dokážou udržet pacienta v relativně dobrém stavu řadu let. „V očích mnoha lidí se tak smrtelná nemoc AIDS, která se z nákazy vyvine, stala méně hrozivou,“ dodává MUDr. Procházka.

Test rozhodně u specialistů

Domácí testy nebo rychlotesty jsou jen orientační. Snadno vám vyjde nesprávný výsledek, protože se při jeho provádění dopustíte chyby. Nebo nevezmete v úvahu některé okolnosti. Třeba to, že určité léky brzdí tvorbu protilátek (kortikoidy, anabolika, antibiotika apod.) Je tedy nutné počkat delší dobu nebo test po několika měsících zopakovat. A i pozitivní výsledek domácího testu nemusí znamenat, že jste skutečně nakaženi.

Proto je v každém případě potřeba zajít k odborníkům a nechat se otestovat u nich. Jak to nejlépe provést, to vám poradí na bezplatné a anonymní telefonní lince 800 800 980. Seznam testovacích míst, která jsou po celé České republice, najdete na www.hiv-testovani.cz, včetně kontaktů.

Dobré je vědět, že test nemá smysl dělat dřív než po třech nedělích po rizikovém pohlavním styku. Ale lepší bývá počkat dva až tři měsíce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám