Hlavní obsah

Sexuoložka Hanka Fifková: Nahé ženské tělo je nádherné

V jednom listopadovém dni se v médiích potkaly dvě zprávy. První z nich uváděla, že se Playboy rozhodl skončit s nahotou. Tento časopis pro pány představoval v USA díky svému sexuálnímu obsahu kulturní revoluci. Zejména v padesátých letech, ale i později. Z druhé zprávy jsme se dozvěděli, že předčasně skončila výstava fotografií ženských portrétů a aktů v Knihovně Akademie věd.

Foto: Profimedia.cz

Podle feministek nahota degraduje ženy na pouhé sexuální objekty.

Článek

Místo odhalených žen nabídne Playboy čtenářům hlubší obsah doplněný mírně vyzývavými fotografiemi. K této změně ho dotlačil fakt, že stále častěji čelil útokům amerických feministek. Obviňovaly ho z degradace žen na pouhé sexuální objekty.

Z druhé listopadové zprávy jsme se dozvěděli, že předčasně skončila výstava fotografií ženských portrétů a aktů v Knihovně Akademie věd. Proti výstavě vystoupila Genderová expertní komora ČR a Kongres žen. Podle nich byla totiž sexistická, zpochybňovala odborný přínos vědkyň a degradovala ženy na pouhé sexuální objekty.

Prvnímu argumentu úplně nerozumím. Neumím pochopit, jak by mohla výstava zpochybňovat odborný přínos vědkyň. Za ně mluví jen a jen výsledky jejich odborné práce. Druhý argument je stará obehraná písnička a věc postoje každého člověka.

Někdo považuje obraz nahé ženy za degradaci, jiný zase za oslavu krásy nebo dokonce za umělecké dílo.

Aktivistická sdružení jako Genderová expertní komora a Kongres žen mají neuvěřitelný talent vymyslet svá pojmenování tak, aby vypadala monumentálně. Stačí se podívat na jejich název: komora a kongres. To zní skoro tak silně jako blahé paměti Svaz žen za předsedkyně Marie Kabrhelové. Podobně jako tento svaz se snaží vyvolat dojem, že mluví za všechny nebo alespoň za většinu. Ve skutečnosti mají pouze několik desítek členů. Žen, ale i mužů.

Na zprávu o iniciativě vedoucí ke zrušení výstavy reagovali v médiích ve svých komentářích většinou muži. To dalo feministkám a feministům do rukou opět tradiční diskvalifikační argument. Oponenty nazvali sexisty a bylo hotovo.

Jaký je skutečný názor žen na podobné instituce?

Jedním z cílů uvedených organizací je bojovat za rovná práva žen. Možná by stálo za to se zeptat českých žen, zda se opravdu cítí nerovnoprávné s muži. Možná by stálo za to se jich zeptat i na to, jestli vyobrazení nahého ženského těla považují za degradující.

A možná by bylo pěkné, kdyby se vážení členové a vážené členky komory a kongresu zeptali žen, zda stojí o to, aby někdo mluvil jejich jménem. Já za sebe říkám třikrát ne.

Když organizátoři výstavu předčasně ukončili, říkala jsem si naštvaně, že už i v Čechách nastaly nové časy, ve kterých se mi ale nechce žít. Příjemným dojmem působila naopak zpráva o tom, že český Playboy nebude následovat příkladu svého amerického příbuzného a zůstane stejný jako doposud. To mi připadá bezvadné. Nahé ženské tělo je totiž nádherné. Proto se na něj muži - ale i ženy - rádi dívají.

Reklama

Související témata:

Související články

Playboy končí s nahotou, je prý překonaná

Americký pánský časopis Playboy, ke kterému neodmyslitelně patří obnažené dívky ve smyslných polohách, s nahotinami od jara skončí. Březnové číslo sice přinese...

Výběr článků

Načítám