Hlavní obsah

Jak ve vztahu mluvit o sexu

Novinky, ema

Každý si chce milování se svým partnerem užívat na maximum. Páry, které o svém sexuálním životě diskutují, mají 10krát větší pravděpodobnost, že budou ve vztahu šťastné. Ale jak mluvit o tak ožehavém tématu?

Foto: Profimedia.cz

Komunikace je ve vztahu velmi důležitá.

Článek

Problémem je, že někteří lidé ignorují své potřeby a očekávají, že partner na jejich požadavky a sexuální touhy dříve či později přijde sám.

„Stačí i krátký rozhovor, který může vztah výrazně posilnit a mít zásadní vliv na jeho pevnost a sílu,“ říká spisovatel a motivační autor Joseph Grenny.

Limity

Promluvte si o svých hranicích. Pokud chcete vyzkoušet něco nového, ale rozhodnete se s tím partnera neobeznámit, může celá „akce“ dopadnout velkým zklamáním a rozpačitostí. Zjistěte si, co je a co už není vhodné, než začnete s novou sexuální praktikou. Pro začátek si řekněte oba dva své sexuální představy o tom, co chcete vyzkoušet.

„Může se ale stát, že se partnerovi nebudou líbit, a fantazie se stanou pouhou představou. V lepším případě máte dveře otevřené hned dvěma novým sexuálním zkušenostem,“ říká sexuoložka Carol Queenová pro womansday.com.

V mnoha vztazích se, co se týče sexu, postupem času dostanou společné intimní chvilky do zajetých kolejí. Zvláště tehdy, kdy ve vztahu chybí komunikace. Queenová doporučuje, že pokud se partneři v sexu nudí a cítí, že potřebují změnu, není ostudou navštívit odborníka, například sexuologa nebo sex kouče.

Dysfunkce

Pokud v posteli zavládne jiný než stereotypní problém, je to zapeklitější. Většina mužů má totiž potíže o takových věcech hovořit, stydí se za ně a takové téma je jim nepříjemné. Problémy mohou mít ale i ženy. Pokud máte problém například s nedostatečnou lubrikací při sexu, požádejte partnera o delší předehru nebo o pomalejší tempo.

Pokud jde ale o problém, který nejde vyřešit ústně nebo se opakuje, pak je i v takovém případě neodkladná návštěva odborníka. Dejte ale najevo, že to není pouze váš nebo partnerům problém. Vyřešit ho tak jako tak musíte oba.

Bezpečnost

Nezáleží na tom, kolika sexuálními vztahy si partneři prošli. „Vir HPV se objevuje na genitálech, stejně tak ale i v ústech či nose,“ upozorňuje Queenová.

Doporučuje před prvním stykem s partnerem věcně probrat záležitosti sexuálního života i potřebnou ochranu, včetně ochrany před nechtěným otěhotněním.

Načasování

Pokud je jeden z partnerů při chuti a druhý ne, je potřeba si o tom promluvit, naučit se říkat ne. Nemá cenu se nutit do něčeho, na co nemá člověk chuť, a to ani v případě partnerského milování.

„Naučte se říkat ne tak, aby to neznělo jako nikdy. Dotkněte se partnera, usmějte se a navrhněte, že byste se mohli pomilovat zítra nebo druhý den ráno,“ radí Laurie Puhnová, vztahová poradkyně.

Zpětná vazba

Mluvte o tom, co vás vzrušuje a naopak. „Partneři nám nemohou číst myšlenky,“ říká Queenová. Pokud vám ale dělá problém komunikace o ožehavých tématech, zvolte změny rovnou „v akci“. Muži dobře reagují i na neverbální výzvy, proto je stačí naznačit v tu nejvíce vhodnou chvíli anebo o nich promluvit přímo v posteli.

Plánujte

„Američané mají sex v průměru více než jednou týdně. Je to ale kvalita, ne kvantita, co se doopravdy počítá,“ říká doktor a odborník na vztahy Joel D. Block. Ačkoliv to může znít jakkoli neromanticky, je dobré intimní chvilky plánovat a mluvit o tom. Třeba jak najít chvilku na milování i tehdy, kdy má pár nabitý kalendář nejrůznějšími povinnostmi.

Doktor radí, aby se lidé domlouvali i v případě, pokud jednomu vyhovuje ranní a druhému noční či večerní milování.

„Udělejte si kalendářní kompromis. O víkendu se zaměřte na odpolední potěšení, v týdnu se milujte po práci,“ říká Queenová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám