Hlavní obsah

Zapomenuté koření, které vrátí jiskru do manželství

Novinky, bok

Páry, které uzavírají manželství, tajně doufají, že zrovna jejich společný slib vydrží navěky. Jenže udržet manželství nebývá vždy jednoduché. Přitom podle některých odborníků není zapotřebí až tak moc velká snaha. Stačí se držet návyků, které si lidé osvojují v počátečních okamžicích, kdy teprve jeden druhého poznávají.

Foto: Profimedia.cz

K upevnění a oživení manželství někdy postačí i vzpomenout si na některé návyky, které byly při seznamování téměř samozřejmostí.

Článek

Na počátku vztahu si lidé vytvářejí různé návyky a osvojují chování, které jim pomáhá milostné pouto prohlubovat a rozvíjet tak i celý vztah. Když přejdou do další úrovně, a z nevinného flirtu se stane dlouhodobý vztah, nebo se dokonce přemění na svazek manželský, rozvíjejí se u nich další a mnohdy nové zvyklosti, které odpovídají aktuálním potřebám a přáním.

Na ty staré by se ale zapomínat rozhodně nemělo. Někdy jsou právě ty snahy, které byly v počátcích tak důležité, tím pravým kořením, které dokáže vrátit jiskru do manželství či dlouhodobého vztahu.

Server Eligible magazine přinesl přehled některých z nich.

Oblékání

V počátcích vztahu oba lidé kladou na vlastní vzhled velký důraz a je téměř nemyslitelné, že by šli na schůzku jen tak v něčem, ženy pak třeba zcela nenalíčené. S všedností manželského soužití se ale právě na tento bod, který byl kdysi tak důležitý, velmi často zapomíná.

Není tak na škodu čas od času vyrazit někam do společnosti a překvapit partnera (ale i partnerku) novými šaty, sestřihem či oblekem.

Pozitivní myšlení 

Téměř většina lidí vidí na počátku na tom druhém převážně jen to krásné a pozitivní. S postupem času se ale věci, které dříve imponovaly, proměňují v chyby, a přibývají další, které se najednou nějak kupí.

Je tak dobré si vzpomenout na časy, kdy díky růžovým brýlím byl svět mnohem krásnější, a chyby se neřešily. Pozitivní myšlení mělo zelenou a všichni věřili, že láska přetrvá věky. Stejný přístup by měl být i v manželství.

Rande 

Nejkrásnější na prvních měsících nového vztahu bylo kromě jiného i těšení se na další společnou schůzku. To po letech či vstupu do manželství zcela mizí.

To je ale podle odborníků velká chyba. Ti tvrdí, že pokud se partneři této záliby nezbaví, a budou pravidelně chodit na romantickou večeři, do kina či jen tak na procházku, hrozí jim menší riziko rozvodu, a navíc tím prý zlepší svůj sexuální život.

Splněná přání 

Vztahový odborník John Gottman tvrdí, že páry, které jsou i po mnoha letech ochotny nejen akceptovat, ale i plnit si vzájemná přání a touhy, se mají celkově mnohem lépe. To zahrnuje nejen přání praktická, ale i emocionální.

Sex 

Na počátku vztahu je sex téměř výhradní ´záležitostí´, okolo které se vše točí. Intenzita vášně a přitažlivosti sice po letech opadá, ale sex by měl být součástí i nadále, a to v pravidelném režimu. Stejně tak by neměla chybět i různá milostná vyznání.

„Když jdete na páté, desáté, dvacáté či další rande, nebojíte se partnerovi říci ´miluji tě´. A to co nejčastěji, protože ho tím přesvědčujete o svých citech. To se ale někde mezi vlastní kariérou a založením rodiny vytrácí, až to představuje zcela ojedinělý jev. A to je chyba - milovat jste se přeci i tak nepřestali. Proto se nebojte své city vyjadřovat i po letech a s hromadou dětí - a klidně denně. Držte se za ruce, věnujte si dlouhé pohledy, líbejte se. To vše je součástí společného života, bez ohledu na dobu, po kterou jste spolu,” vysvětluje jeden z odborníků.

Úspěch 

Partnerský svazek je jen jednou z věcí, po které v životě toužíme. Mezi další patří například kariéra. Tedy něco, co chce člověk dokázat sám, ale s vědomím, že má po boku někoho, s kým může úspěch sdílet.

Místo na závist v takovém případě není. Naopak podpora vyjádřená byť jen vstřícnou gratulací, například při postupu nebo oslavou, je tím pravým kořením, které druhému doloží, jak moc si ho partner váží a podporuje ho.

Všeobecný zájem 

Kromě milostných tužeb a vyznání byla v počátcích vztahu samozřejmá ještě další věc. Partneři se jeden druhého ptali na záliby, koníčky, tajná přání nebo plány do budoucna. Jakmile ale oba dospějí do bodu, kdy mají pocit, že toho druhého dostatečně znají, podobné otázky opět vymizí.

Na vyjádření zájmu je ale prostor vždy, i po letech. A je jedno, jestli jde o nové koníčky, nebo zvláštní intimní touhy.

Reklama

Související témata:

Související články

Němci znovu objevili kouzlo manželství

Navzdory stále vyššímu počtu singles, tedy nezadaných, i lidí žijících na hromádce - anebo možná právě proto - se Němci a Němky žení a vdávají v přepychu...

Výběr článků

Načítám