Hlavní obsah

Iluze, která lidem pomáhá k lepším milostným prožitkům

Novinky, bok

Vhodnost budoucího partnera ženy posuzují několika způsoby. Mezi prvními je vzhledový a společenský dojem. K těm dalším pak patří i něco jako pocitové souznění, tedy to, jak jim je na dotek příjemná partnerova pokožka. Málokdo přitom ví, že jde o pouhou iluzi, která má jen navodit lepší milostné prožitky s daným člověkem.

Foto: Profimedia.cz

Pomalý a cílený dotek milované osoby zlepšuje milostné prožitky. Ilustrační foto

Článek

Kromě vyznání citů, společných zájmů a dalších kladů není rozhodně výjimečné v mnoha případech slyšet, že je ženám partner sympatický, či dokonce příjemný i „na dotek”. Jednoduše, že je jeho kůže hebká a ženě příjemná, jako její vlastní. Jenže tak jednoduché či jednoznačné to vůbec není, tvrdí nedávný výzkum.

Ve skutečnosti je příjemný dotykový pocit jen jakýmsi přeludem mozku, který vysílá tyto signály do těla. A to z jediného důvodu - aby si člověk více užil společné intimní chvilky s partnerem.

Jak již bylo v několika dřívějších studiích dokázáno, prostřednictvím doteků se dá výrazně zvýšit sexuální prožitek partnerů, uvádějí vědci z University College London pro Dailymail.

Odborníci si ověřovali svá tvrzení i v rámci studie, při níž dobrovolníci hodnotili jemnost pokožky jiných lidí v souvislosti se svou vlastní. Zda je stejná, horší či příjemnější na dotek.

Pomalé a cílené doteky fungují nejlépe 

„V rámci výzkumu jsme zjistili, že prožívaná kladná iluze bývá nejsilnější, když je dotek či pohlazení aplikováno pomalu a se záměrem poskytnout tomu druhému příjemný dotykový kontakt,” uvedla psycholožka Antje Gentschová.

To by vysvětlovalo fakt, proč pomalé a něžné doteky při milování mají tak silný účinek. „Tato iluze vlastně odhaluje popis do jisté míry automatického a nevědomého mechanismu, kterým se člověku díky potěšení druhého dostává vlastního potěšení,” vysvětlila Aikaterini Fotopoulouvá, která se také účastnila studie.

Dotek milované osoby se tak stává jakýmsi „sociálním lepidlem”, které dva jedince pocitově spojuje. Studie byla publikována v časopise Current Biology.

Kontakt jako takový je již dlouhou dobu znám jako jedna z forem, která lidem pomáhá v mnoha ohledech. Například u předčasně narozených dětí je znám velký přínos fyzického kontaktu s rodiči, a to co nejdříve po narození.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám