Hlavní obsah

Sexuolog Jaroslav Zvěřina: Proč spousta mužů nesnáší kondomy

Právo, Jaroslav Zvěřina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klasický latexový kondom se používá už víc než sto let. Vedle spousty příznivců má i hodně odpůrců. Ty bylo nejvíc slyšet v době sexuální revoluce, v šedesátých a sedmdesátých letech minulého století. Tehdy se mnohým zdálo, že elegantnějším a spolehlivějším řešením, jak předejít nechtěnému otěhotnění, je hormonální antikoncepce. A na pohlavní nemoci lépe pomůžou antibiotika než nějaké zastaralé a přihlouplé gumové ochrany.

Foto: Profimedia.cz

Pro muže bývá největším problémem to, že bariérová ochrana snižuje jejich požitek ze styku.

Článek

Mnozí z odpůrců prezervativů ironizovali jejich používání. Říkali třeba: „Je to jako ochutnávat marmeládu tak, že začneme lízat sklenici, ve které se prodává.“ Nebo tvrdili: „Připadá nám to stejné, jako hladit milovanou osobu rukama, na nichž máme gumové rukavice.“ Pro muže bývá největším problémem to, že bariérová ochrana snižuje jejich požitek ze styku.

Pohled na kondomy se zásadně změnil počátkem osmdesátých let. Tehdy se totiž objevila infekce virem HIV, který vyvolává smrtelnou chorobu AIDS. Dodnes ji neumíme vyléčit, dokážeme ji jen přibrzdit. Také se objevily nové kmeny původců pohlavních onemocnění, které jsou odolné vůči antibiotikům. Bariérové ochrany typu prezervativu proto zase přišly ke cti.

Poměrně intenzivní propagace kondomů způsobila, že je dnes lidé používají častěji než před nástupem HIV/AIDS. Podle našich průzkumů sexuálního chování je dnes občas využívá více než 14 % heterosexuálních dvojic. A při prvním pohlavním styku až čtvrtina mileneckých párů. Ve stejných průzkumech uvádí víc než polovina respondentů, že po nich sáhne i při pohlavním styku s příležitostným partnerem či partnerkou.

Modernizace příliš neprospívá

V posledních letech začíná jejich obliba mezi mladou generací opět klesat. Podle názoru mnohých jde o zastaralou pomůcku, kterou je potřeba modernizovat. Proto se objevují různé novinky. Třeba kondom s látkou, jež má údajně stimulovat erekci. Pokud však muže trápí potíže se ztopořením penisu, měl by navštívit lékaře, ne řešit tento problém pomocí prezervativu. To samé platí o kondomu s obsahem lokálního anestetika, které má oddálit předčasnou ejakulaci a prodloužit pohlavní styk.

Také pokusy nahradit latex jiným materiálem se zatím nesetkaly s příliš velkým úspěchem. Před létem musím zdůraznit, že pevnost latexu velmi oslabuje každý tuk, tedy i ten obsažený v kosmetických a opalovacích krémech nebo tekutinách. O rizicích ostrých hran různých šperků a nehtů ani nemluvím.

Z hlediska prevence pohlavně přenosných onemocnění bych uvítal lepší propagaci kondomů v médiích. V televizi vidím často reklamu na potravinové doplňky na údajnou podporu erekce. S varováním před rizikem pohlavně přenosných nemocí, které hrozí hlavně promiskuitním jedincům, se tam téměř nesetkám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám