Hlavní obsah

Objímání, držení za ruce a další projevy lásky prospívají vztahu i dětem

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projevy lásky nejen utužují vztahy, ale i velmi pozitivně působí na rozvoj dítěte. Pohled na rodiče, kteří se mají rádi, v dítěti vzbuzuje pocity bezpečí, štěstí a zároveň mu je tou nejlepší inspirací pro jeho budoucí vztahy.

Foto: Profimedia.cz

Přepínat mezi rolemi "táta a máma" a "manžel a manželka" není vůbec snadné.

Článek

Bohužel přepínat mezi rolemi "táta a máma" a "manžel a manželka" není vůbec snadné. A ne každý to tedy zvládá. Zvláště v době, kdy společnost vytváří tak obrovský tlak na dokonalost rodičovství. Partneři jsou tak často unavení z neustálé péče o děti a zapomínají na sebe samé. Po vztahové stránce tedy postupně začnou strádat, což se začne odrážet na jejich partnerství, ale i samotných dětech.

Rodiče by si tak měli uvědomit, že nikdy nebudou těmi nejlepšími rodiči svým dětem, pokud nebudou i skvělými partnery. Vždy je tedy dobré nalézt zlatou střední cestu a svůj čas a energii rozložit mezi děti i partnera.

Jak opět obnovit partnerské role

Pokud se rodiče již dostali do fáze, kdy z jejich vztahu téměř vyprchaly veškeré něžnosti, obnovit je nebude snadné. Všechny ty věci, které byly kdysi naprosto samozřejmé, se najednou zdají trapné a nepřirozené. Jde ale jen o prvotní moment, který když pár překoná, začne vše fungovat nanovo.

Tip: Zkuste si nařídit budík o 15 minut dříve a přitulte se k partnerovi. Čiňte tak celý týden a budete velmi mile překvapeni, jak se prohloubí emocionální pouto mezi vámi a partnerem.

Proč jsou tyto něžnosti tak důležité?

Když se jedince dotkne partner, dochází k uvolňování hormonu oxytocinu, který v ten daný okamžik funguje jako lepidlo. Čím častěji se tak partneři vzájemně dotýkají, tím se cítí propojeněji.

A toto všechno pak partneři přenáší na své děti, které velmi intenzivně vnímají naprosto všechny rodičovské pocity. Proto nemá cenu před dětmi dlouhodobě skrývat ani partnerské problémy, protože děti mají zvláštní cit, který odhalí i ty rádoby ukrývané. Stejně tak děti jako první odhalí, štěstí  a radost vyplývající ze znovu objevené partnerské pohody.

Když jedinci zapracují na svém partnerství, ukážou svým dětem, že pohádky se nedějí jen v televizi, že jsou nedílnou součástí našich životů, a když je vůle, může dobro zvítězit nad zlem.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám