Hlavní obsah

Jednostranná rada, jak dosáhnout spokojeného manželství

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návod na spokojené a šťastné manželství by jistě chtěli znát muži i ženy bez rozdílu. Není se tedy čemu divit, že jich na internetu nebo v časopisech nacházíme nepřeberné množství. Opravdu jsou ale uváděné rady tím pravým, co vztah posílí? Jak kdy, tvrdí vědci a rovnou přišli s novým objevem, který je prý konečně tím pravým, i když jednostranným řešením.

Foto: Profimedia.cz

Partnerova fyzická aktivita je podle zjištění důležitým faktorem pro spokojenost ženy ve vztahu.

Článek

Více či méně účinné návody na šťastné manželství se obvykle zaměřují na dostatečnou lásku, úctu a zdravý fyzický vztah mezi partnery.

Odborníci ale nyní přišli s tvrzením, že odhalili skutečné tajemství, které činí především ženy spokojené – a tím je partner, který pečuje o svou postavu. Nový výzkum naznačuje, že manželky se lépe vyrovnávají s depresemi a jsou spokojenější, pokud jejich drahá polovička chodí pravidelně do posilovny, běhá nebo dělá jakýkoli sport, uvádí Dailymail.

Manželovo fyzické zdraví má velký vliv na ženino duševní zdraví, i když žena sama necvičí, uveřejnili zjištění psychologové z prestižní americké Yale School of Public Health.

Jednosměrná rada

Jak ale z výzkumu vyplynulo, jedná se pouze o jednostranné řešení. Muži, jejichž manželky pravidelně cvičí nebo se věnují sportu, žádné výraznější zlepšení nebo uspokojení ve vztahu nepociťují.

Již delší dobu je známo, že cvičení a pohyb jsou považovány za jedny z nejlepších způsobů, jak se vyrovnat se špatnou náladou a depresemi. Nedávná studie je ale první známkou toho, že náladu může člověku zlepšit i fyzická aktivita někoho jiného, přesněji partnera.

Pohyb jako pomůcka proti stárnutí 

Zmiňované studie se účastnilo přes 1200 manželských párů ve věku kolem šedesátky. Všichni účastníci žili v dlouhodobých vztazích.

To, že z ní vzešly jako spokojenější ženy, je podle odborníků způsobeno tím, že cvičení a fyzická pohoda má pro ženy mnohem větší psychologický přínos než pro muže. A to především co se týká stárnutí.

Jak k tomu ale podotkl sportovní a pohybový psycholog Phil Johnson, fyzická aktivita mužů může mít i jiný než jen duševní účinek na ženy. „Když vidí své partnery, kteří jsou i přes narůstající věk fyzicky aktivní, bývá to pro ženy popud k tomu, aby také začaly s něčím podobným, pokud tak již nečiní. A to je ze zdravotního hlediska jedině dobře,” uzavírá psycholog.

Reklama

Související témata:

Související články

Šťastné manželství snižuje riziko úmrtí

Jak působí na lidské zdraví šťastný a spokojený vztah? Všichni vědí, že emoce mohou mít na zdraví jak psychický, tak i fyzický vliv, ale dá se vědecky...

Co šťastné páry nikdy nedělají

Žít ve spokojeném partnerském vztahu není jen o štěstí, ale především o neustálé práci na něm. Nezabřednout do stereotypu, neustále si dělat vzájemně radost,...

Výběr článků

Načítám