Hlavní obsah

Společné návyky, které si partneři vytvářejí v dlouhodobém vztahu

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když spolu dva lidé žijí delší dobu, místo spojení já a ty postupem času přecházejí na „my”. To se odráží nejen na společném rozhodování, ale i chování. Najednou zjišťují, že mnohé věci, které měli dříve rozdílné, se jim začínají synchronizovat.

Foto: Profimedia.cz

Po dlouhodobějším soužití je u některých párů možné vysledovat stejné návyky, projevy nebo názory, i když na počátku vztahu to vypadalo jinak.

Článek

Do každého nového vztahu jde člověk většinou nejen s pocitem zamilovanosti, ale také s předsevzetím, že i přes velkou lásku si chce uchovat svou vlastní osobitost. To je koneckonců i to, co radí vztahoví odborníci.

I přesto se ale může stát, že postupem let, kdy jsou dva lidé spolu, se tak trochu synchronizují a postupně zjišťují, že jeden je jakýmsi odrazem toho druhého, jen jiného pohlaví.

Lidé mají najednou více společných zájmů, naučí se některé stejné projevy, obrousí si například i dříve ostré hrany velmi rozdílného smyslu pro humor a najednou jsou schopni najít společnou řeč.

Server Women’s Health magazine přinesl přehled některých nejčastějších roztomilých a někdy i podivných návyků, které si partneři ve vztahu časem vypracují.

Společné sledování pořadů 

Díky přístupu k většímu výběru tuzemských i zahraničních programů existuje větší pravděpodobnost, že si časem najdou partneři takové, které si budou užívat společně. Ty se pak stále častěji stávají právě těmi vyhledávanými, především pak v období, kdy na sebe partneři jinak nemají moc času.

Sladěné oblečení 

Už se vám někdy stalo, že vás přátelé pochválili, jak hezky máte s partnerem sladěné oblečení, a přitom to vůbec nebyl záměr? I takové věci se v dlouhodobějších vztazích stávají poměrně běžně.

Oba totiž dobře znají oděvní návyky toho druhého, většinou už podvědomě stylizují svůj oděv tak, aby případně ladil s tím partnerovým.

Oblíbené hlášky 

Každý člověk se během svého života naučí určité hlášky nebo projevy jako odezvu na nějakou situaci, činnost někoho jiného apod. V partnerském svazku je po delším soužití i přes výrazné rozdíly na počátcích možné vysledovat také synchronizaci v určitých projevech, například při sledování filmu, na sportovním utkání apod.

Stejné jídlo 

Podobné návyky se dají vysledovat i u jídla. Je jasné, že když se vaří doma, připravuje se to, co chutná oběma. I při romantické večeři v restauraci se ale často stává, že si oba partneři objednají totéž nebo velmi podobné jídlo. I když ho jeden z nich dříve moc nemusel.

Moje záliba, tvoje záliba 

V počátcích vztahu, kdy se oba teprve poznávají, bude asi jen málokdo nutit toho druhého do něčeho, co nemá zrovna v oblibě. Když má žena ráda víno, dá si ho. Muž ho nemusí, a tak si dá pivo nebo něco jiného. O několik let později je muž stále milovníkem piva, ale už mu čas od času nevadí dát si i sklenku vína. Tyto a jiné podobnosti se dají samozřejmě vysledovat u obou partnerů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám