Hlavní obsah

Šťastné manželství snižuje riziko úmrtí

Jak působí na lidské zdraví šťastný a spokojený vztah? Všichni vědí, že emoce mohou mít na zdraví jak psychický, tak i fyzický vliv, ale dá se vědecky potvrdit, že šťastný vztah může život prodlužovat? To se pokusili zjistit vědci z Oxfordu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V několika studiích z uplynulých třiceti let se podařilo vědcům prokázat, že nekvalitní manželství zkracuje život a zvyšuje krevní tlak. Odborníci z Oxfordu se tedy zaměřili na opačný fenomén. Tedy na to, jak působí na lidské zdraví – pokud vůbec – kvalitní manželství. A zjistili, že kvalita vztahu je přímou úměrou závislá na výši krevního tlaku a riziku předčasného úmrtí.

Z pozorování několika tisíc osob žijících v dlouhodobých svazcích vědci z Oxfordské univerzity zjistili, že v nekvalitním vztahu (kde převládají negativní emoce mezi partnery), má stres prožívaný ženou výrazný vliv na mužský krevní tlak. Čím je žena více ve stresu, tím je tlak muže vyšší. Podobně by se to tak dalo chápat i v opačném případě, tedy v rámci spokojeného vztahu.

Muži i ženy vnímají emoce rozdílně

Přitom také vyšlo najevo, že zdraví manželů (partnerů) není možné posuzovat individuálně, ale ve společné součinnosti. Pak je pravděpodobné, že negativní a nekvalitní vztah působí na zdraví obou partnerů zhoubně.

„Účinek stresu a negativního vztahu na zdraví partnerů je opravdu od přírody dyadický. Tedy založený na vztahu mezi dvěma jedinci,“ tvrdí doktorka Kira S. Birdittová.

„Fyziologie jedince žijícího v páru nesouvisí úzce jen s jeho či její vlastní zkušeností, ale také se zkušenostmi a vnímáním protějšku. Zajímavé také je, že muži jsou mnohem citlivější vůči stresu, který prožívá partnerka, než naopak… Jsou zřejmě na podpoře své partnerky mnohem závislejší než partnerky na podpoře svého partnera. A mužům se právě této podpory dostává zřejmě nejméně, když jsou jejich manželky nejvíce ve stresu,“ dodává Birdittová.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám