Hlavní obsah

Sexuoložka Laura Janáčková: Proč stále řešíme svá prsa

Právo, Laura Janáčková

Holky řeší už od začátku dospívání velikost svých prsou a svého výstřihu. Tento koníček neopustí většinu z nich po zbytek života. Souvisí s tím, jak vnímají vlastní atraktivitu a sexuální přitažlivost. Prsa byla už od pravěku symbolem ženství i mateřství. Věstonická venuše vzbuzovala se svými nepřehlédnutelnými vnadami emoce u většiny mužů, a to až do současnosti.

Foto: Profimedia.cz

Uplynulo sto let od patentu první podprsenky.

Článek

Tento párový orgán, který je jemný, měkký, oblý a teplý, dokáže člověka nasytit, ale také v něm dovede vzbudit celou škálu nejpříjemnějších pocitů, včetně vášně.

Jako by byl středobodem našeho zájmu a studnicí věčných otázek: Mám už prsa, jsem již žena? Připadají chlapům sexy? Jsou dostatečně velká? Budou se líbit? Nakojím s nimi své dítě? Nejsou povislá? Zdají se mužům ještě přitažlivá? A tak dál.

Agentura STEM/MARK udělala v minulém roce průzkum o vlivu velikosti poprsí na atraktivitu žen. Výsledky ukázaly, že jsou ženy samy na sebe velmi přísné. Každá čtvrtá se domnívá, že by měla více příležitostí k sexu, kdyby disponovala většími ňadry. Každá pátá si myslí, že velikost poprsí ovlivňuje její atraktivitu v očích mužů.

Mají však tyto jejich názory reálné opodstatnění? Ráda bych řekla, že ne.

Každá žena může být pro muže krásná a preference mužů v tomto směru jsou často variabilní. Mají rádi malá sportovní prsa, ale také ta, která připomínají koblížky, velká ňadra i poprsí jako dudy.

Evoluční sexuologie mi v tomto směru dává za pravdu. Uvádí, že velikost prsou je pro muže otázkou jejich preferenční volby. A tak vzpomínám na dobu dospívání, kdy jsme kluky dělily na horňáky a dolňáky. Ti první chodili vždycky s vyvinutějšími holkami, ti druzí nám stále sahali na zadek.

Každá čtvrtá žena se domnívá, že by měla více příležitostí k sexu, kdyby disponovala většími ňadry. Každá pátá si myslí, že velikost poprsí ovlivňuje její atraktivitu v očích mužů.

Evoluční sexuologie však jde v preferencích mužů ještě dál. Podvědomě prý hodnotí i pevnost prsou. Ta je pro ně důležitější než vlastní velikost. I muž, kterému se líbí velké poprsí, bude z pohledu atraktivity lépe hodnotit ta menší a pevná než ta velká a povislá.

Jejich pevnost ho totiž podvědomě informuje o vhodném reprodukčním věku konkrétní ženy a o tom, že ještě nerodila. Z hlediska šíření mužových genů se to při výběru partnerky jeví jako důležité.

Proto jsou ženy vynalézavé i v tomto směru. Už Římanky nosily pod tunikou bederní roušky a zároveň látku, kterou si ovazovaly právě prsa. Podpírala je a zároveň lehce tvarovala. Také móda korzetů nám už od středověku pomáhala pozvednout své přednosti a vytvarovat tělo tak, aby se mužům tajil dech. Věděly jsme, že tvar přesýpacích hodin je ten pravý. Oblá ramena, oblá a pevná prsa, úzký pas a oblé boky s pevným zadečkem, to jsou symboly, které mužům připadají atraktivní.

Sexuologové vysvětlují tuto skutečnost reprodukční zdatností žen se zmíněnými parametry. Díky módě jsme se naučily předstírat uvedené pozitivní signály, když je to potřeba, a zvyšovat tak svou atraktivitu i sexuální přitažlivost.

Uplynulo sto let od patentu první podprsenky Mary Phelps Jacobové. My však hledáme další rafinované možnosti, jak vylepšit oblékání. Chceme se mužům líbit, aby na nás aspoň ve svých myslích pěli ódy, tak jako mnoho spisovatelů a básníků.

Ženy si nechávají zvětšit ňadra výhradně kvůli sobě

Pro mě je v tomto směru nepřekonatelný francouzský vědec Auguste Debay. Ve svém díle Třicatero krás ženy píše: „Z ňader vyrůstají a vyvinuly se ony dvě polokoule alabastrové, které jsou pravými poklady těla ženského… Tyto ústroje spojují v sobě veškero bohatství a všecku rozkoš tvaru. Majíť jemné čáry, něžné rysy a svou bělostí nás unášejí.“

Muži opěvovali ženská ňadra, uctívali je, laskali a obdivovali. Není divu, že s příchodem moderní medicíny, přesněji řečeno s možnostmi plastické a estetické chirurgie, si je řada žen nechala zkrášlit, vylepšit, zvětšit nebo naopak zmenšit.

Výzkumy agentury STEM/MARK uvádějí, že tyto zákroky podstupují hlavně kvůli sobě. Celých 93 % si je nechalo zvětšit kvůli vyššímu sebevědomí a pocitu atraktivity. Používají pak prsa jako jednu ze zbraní při dosahování svých cílů.

Některé si je ale nechaly upravit, aby se staly přitažlivější pro svého partnera. Dá se tedy říci, že z lásky. Většinu z nás však tato možnost ani nenapadne. Vyznáváme heslo z dob reálného socialismu: „Podprsenka, to je nejlepší partajník, silné utiskuje a slabé pozvedá.“

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Co by muži měli vědět o ženách

Hlavním popudem k seznámení bývá na počátku vzájemná přitažlivost. Někdy ale další vývoj vztahu vázne jednoduše na tom, že si jedinci opačného pohlaví vzájemně...

Výběr článků

Načítám