Hlavní obsah

Sexuolog Jaroslav Zvěřina: Sexuálně aktivní život i v osmdesáti letech

Právo, Jaroslav Zvěřina

V každé době a v každé společenské vrstvě najdete bouřliváky, kteří jsou sexuálně dlouho aktivní. Takový byl třeba malíř Pablo Picasso nebo herec Charles Chaplin, kteří i ve vysokém věku sváděli ženy výrazně mladší, než byli oni sami, ale také s nimi plodili děti.

Foto: Profimedia.cz

Sexuálnímu životu seniorů se dříve věnovala jen minimální pozornost.

Článek

Jedním z rekordmanů je rovněž zakladatel a vydavatel časopisu Playboy Hugh Hefner (88). Známý světák, požitkář a buldozer dívčích srdcí se oženil a žije v současné době s krásnou blondýnou Crystal Harris Hefnerovou. Ta je o neuvěřitelných šedesát let mladší než on. Manželství, kterému mnozí předpovídali brzký konec, stále trvá, i když prý díky jiným hodnotám, než je jenom sexappeal.

Zájem většiny lidí o sex se s věkem přirozeně snižuje. Hlavní příčinou nejsou jen klesající hladiny pohlavních hormonů, ale také zhoršující se zdravotní stav. Něco se však přece jenom mění. Kdysi nebylo snadné najít mezi šedesátníky člověka, který je v dobré zdravotní kondici. Dnes přibývá seniorů, kteří jsou na tom překvapivě dobře fyzicky i duševně. Vděčí za to zlepšené životosprávě a pokroku v medicíně.

Stále však platí, že muži umírají v průměru dříve než ženy. Jak by řekly některé feministky, zlomyslní muži odcházejí na věčnost snáz, dřív a rychleji, což lze považovat za další důkaz jejich snahy o prvenství, boj, a tedy nadvládu.

Pohlavní život bývá pro seniory zdrojem hezkých citových zážitků. Těch není v životě nikdy dost.

Naštěstí ženy zvládají samotu lépe než muži. U těch závisí pocit životní spokojenosti daleko víc na existenci a kvalitě partnerského vztahu. S postupujícím věkem ztrácejí zájem o sex. Jejich těla se zaoblují a hladina testosteronu klesá. Ženy trápí po přechodu hlavně klesající sexuální atraktivita. Jak kdysi pravila jedna moje kolegyně: „Od jistého věku mi připadne rozumné, když si na milování zhasnu.“

Muže pokles atraktivity tolik netrápí. Jak pravil jeden obézní a zdravím nepříliš kypící pán: „Kdysi jsem mohl pořád a neměl jsem s kým. Dneska mám ve firmě spoustu mladých pohledných sekretářek, ale sex pro mě začíná být stejně vzdálený jako vrcholový sport.“

Sexuálnímu životu seniorů se dřív věnovala malá pozornost. A pokud nějakou intimní aktivitu provozovali, chápalo to jejich okolí jako něco nepatřičného, ne-li přímo patologického. Dnešní průzkumy ukazují, že asi dvě třetiny mužů a jedna třetina žen kolem osmdesátky má pohlavní styky, nebo aspoň cítí potřebu sexuálního uspokojení.

Pohlavní spojení je možnou, ale nikoli zcela nezbytnou složkou partnerských vztahů.

Pohlavní život bývá pro seniory zdrojem hezkých citových zážitků. Těch není v životě nikdy dost. Ve stáří je lidé mohou postrádat víc než kdykoli předtím. Protože k sexu bývá obvykle potřeba pár, můžeme ho považovat za dobrý recept proti samotě a pocitu společenské izolace. Význam, který mu starší lidé přikládají, není pochopitelně u všech stejný. Hodně záleží na zmíněném zdravotním stavu, náladě a vztahu k okolí.

Pohlavní spojení je možnou, ale nikoli zcela nezbytnou složkou partnerských vztahů. U starších párů bývají intimní kontakty, hlazení a mazlení něčím, co si lidé mohou poskytnout i ve věku velmi pokročilém. Před časem jsem jako sexuolog sledoval starší muže s těžkými poruchami erekce. Měli podstoupit chirurgickou léčbu, která by jim pomohla s jejich problémem.

Velká část z nich však nakonec operaci odmítla. Když jsem pátral po tom, proč ztratili zájem, zjistil jsem, že to nezpůsobil rozpad jejich partnerských vztahů. Naopak, díky pochopení a vstřícnosti svých partnerek zjistili, že se mohou vzájemně uspokojit i bez erekce a bez soulože, pomocí nejrůznějších technik.

Sexuální život se udrží tím déle, čím víc byli muži i ženy sexuálně aktivní v mládí a v dospělosti. Obvykle souvisí také s jejich životní vitalitou. Ta jim nakonec může pomoci i v tom, aby s ní nezůstali sami.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejčastější stížnosti mužů v manželství

Vstup do manželství je zlomovým okamžikem pro muže i ženu. Oba si slibují věrnou lásku a potají doufají, že právě jejich manželství vydrží co nejdéle. Dříve...

Výběr článků

Načítám