Hlavní obsah

Lidé jsou naprogramováni k tomu, aby se vyrovnali se zlomeným srdcem

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezprostředně po rozchodu mnoho lidí propadá depresím a věří, že už zůstanou navždy osamoceni, bez nového partnera. Jsou přesvědčeni, že bolest, která je svírá, nikdy neskončí. Vědci ale zjistili, že ačkoliv se to tak spoustě lidí nezdá, jsme ve skutečnosti doslova „naprogramováni” k tomu, abychom se ze zlomeného srdce vzpamatovali a našli si novou lásku.

Foto: Profimedia.cz

Podle vědců se s rozchodem vždy vyrovnáme. Ilustrační foto

Článek

Vědci se snažili prozkoumat proces vyrovnávání se s rozchodem. V tomto období člověk vyselektuje expartnera a potřebuje čas a prostor, aby mohl rozvinout další romanticky motivovaný vztah, píše Daily Mail.

Doktor Brian Boutwell z Univerzity v Saint Louis říká: „Ukazuje se, že máme v mozku mechanismus, který se řídí přirozeným výběrem, a právě ten nám pomáhá překonat bouřlivá období v našich životech. To znamená, že se lidé z rozchodu zotaví a i bolest se postupem času utlumí, až zmizí úplně.“

Vědci se domnívají, že by tento mechanismus mohl mít co dočinění s evoluční psychologií, a ve výzkumu se ukázalo, že se důvody rozchodu u mužů a žen razantně liší. Muži se daleko častěji s ženou rozejdou v případě, kdy zjistí, že jejich partnerka měla sexuální poměr s jiným mužem. „Muži jsou zvláště citliví na sexuální nevěry,“ říká Boutwell. Podvědomě se totiž podle něj chtějí vyhnout výchově dětí, které by nemusely být jejich vlastní.

Láska je jako droga

Na druhé straně ženy daleko snadněji odpustí sexuální aféru, ale mnohem hůře nesou zjištění, že jim jejich partner byl citově nevěrný.

Podle vědců ženy od mužů očekávají fyzickou i psychickou oporu. Mají také tendence odmítat partnery, u kterých si nejsou jisté jejich emoční stabilitou.

Zkoumání mozku zamilovaného člověka ukázalo zvýšení aktivity v částech aktivujících potěšení a radost, tyto oblasti se aktivují také v souvislosti s užíváním drogy kokainu. To u mnoha lidí vysvětluje i fakt, že je kolikrát velmi těžké se z rozchodu vzpamatovat, a ne nadarmo se tedy říká, že je člověk pro druhého drogou. Mnohé vztahy jsou navíc tak intenzivní, že se dá mluvit i o závislosti. Podle vědců ale můžeme být klidní, protože je téměř stoprocentní, že se s rozchodem vždy vyrovnáme.

Reklama

Související témata:

Související články

Ponaučení plynoucí z bývalých vztahů

I nepříjemný rozchod může častokrát posloužit jako velmi dobrá a praktická životní lekce. Ačkoliv je to pro člověka v danou chvíli jen velmi chabou útěchou,...

Signály, že vztah spěje k rozchodu

Partnerství je sice krásná, občas ale velice náročná věc. Hledání životního druha se někdy neobejde bez přešlapů a srdceryvných rozchodů, kdy jeden z dvojice...

Výběr článků

Načítám