Hlavní obsah

Nejčastější stížnosti mužů v manželství

Novinky, bok

Vstup do manželství je zlomovým okamžikem pro muže i ženu. Oba si slibují věrnou lásku a potají doufají, že právě jejich manželství vydrží co nejdéle. Dříve nebo později se ale objeví neshody nebo stížnosti. Některé jsou specifické pro každý pár, mnohé výtky jsou si ale podobné jako vejce vejci – především ze strany mužů.

Foto: Profimedia.cz

Muži si v manželství nejčastěji stěžují na nedostatek sexu, který je znatelný hlavně po narození potomka.

Článek

Po krátkém, ale i po mnohaletém vztahu řada lidí vstupuje do svazku manželského s růžovými brýlemi. I přes narůstající rozvodovost a počet provalených nevěr lidé bezmezně věří, že právě oni si dokážou manželství udržet a udělat vše, aby bylo co nejlepší.

I přes velké snahy se dříve či později téměř v každém svazku ale objeví nějaké trhliny a neshody. Je pak už jen na manželích, jak vše vyřeší.

Přehled nejčastějších stížností, které ve spojitosti s manželstvím zmiňují především muži, přinesl server Women’s Health magazine.

Neustálé sekýrování 

Jedním z velkých problémů manželství je podle mnohých mužů fakt, že po nich ženy neustále něco požadují a na něco si stěžují. Jednoduše řečeno – ať muž udělá cokoli, nikdy to není dost dobré, uvádí zkušenosti ze své dlouholeté praxe Lori Weinreichová, sociální pracovnice a terapeutka.

„Když se muž dostane do úzkých, kde ho neustále někdo napadá, stane se jeden z možných scénářů. Začne útoky oplácet nebo se bude ženy co nejvíce stranit, aby předešel možným stížnostem. Někteří pak naprosto rezignují. Ani jedno není pro vztah dobré,” dodala.

Pokud má žena pocit, že by se měl muž více podílet na udržení manželství nebo třeba na chodu domácnosti, jde o to, požadavek specifikovat, a především umět dělat kompromisy. Pokud bude snaha na obou stranách, je to pro vztah jedině dobře.

Neustále mluví

Ženy byly odjakživa upovídanější než muži. Ačkoli to při seznamování není nijak na škodu, zdá se, že v manželství to najednou představuje problém. Čím delší manželství je, tím větších rozměrů dosahuje.

„Lidé mají omezenou schopnost naslouchat a věnovat pozornost druhým, stejně jako se soustředit na určité téma. Pokud se překročí určitá mez, může to být pro manžele, ale i manželky, znepokojující, nebo dokonce stresující,” uvedl pro server Moshe Ratson, rodinný a vztahový terapeut.

Vztah je jen o dětech 

Když se narodí první potomek, doslova vše se změní. Najednou je na prvním místě někdo, o koho je třeba se neustále starat, krmit, hlídat, uspávat, přebalovat. I když se muži na své dítě těší stejně jako ženy, mají často po jeho příchodu na svět pocit, že jsou odsunuti na druhou kolej.

„Ženy instinktivně po porodu podřizují vše péči o dítě. Jejich partneři tak velmi rychle mohou nabýt pocit, že nejsou důležití, cítí se odstrčeni,” vysvětlila Weinreichová.

„Malé děti potřebují veškerou matčinu pozornost. Je tak z počátku náročnější najít dostatek času i pro partnera. Ale i malá gesta mohou v muži vzbudit pocit, že je stále potřebný a milován. Ať už jde o letmý polibek při příchodu domů, objetí nebo třeba malou pochvalu,” dodala.

Nedostatek sexu 

Milování a sdílená intimita jsou součástí každého manželství. Po narození potomka jdou právě tyto věci nejvíce stranou, protože na ně není zpočátku chuť nebo jednoduše čas. Malý narozený človíček tak vlastně obrazně ničí něco, díky čemu se sám narodil. A nejvíc taková změna vadí právě mužům, i když se snaží často nedávat svou frustraci najevo.

Právě v tomto ohledu je podle odborníků nejlepší najít společný kompromis. Rozhodně nenutit ženu, aby se milovala s partnerem stejně často jako například před porodem. Ženy by si pak měly uvědomit, že dlouhodobé odmítání sexu kvůli dítěti partnery ničí mnohdy natolik, že hledají potěšení jinde.

„Neexistuje jediný vzorec, který by se dal praktikovat na každý pár. Pokud je ale zájem z obou stran, doporučuji milostnou aktivitu alespoň jednou týdně,” uvedla Weinreichová.

V případě, že manželství začne z jakýchkoli výše uvedených či jiných důvodů skřípat, rozhodně není vhodné čekat, až se to samo nějak vyřeší. Vyhledat odbornou pomoc vztahového poradce či psychologa není v dnešní době žádný problém. Rozhodně nejde o věc, za kterou by se měl člověk stydět.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám