Hlavní obsah

Výhody života po rozchodu

Novinky, ema

Pokud si dva lidé ve vztahu nerozumí, většinou to skončí rozchodem. Mnoho lidí, především pak ale žen, si neumí nový pocit svobody užít a spíše se trápí ve své samotě. Ve společnosti máme téměř denně na očích milenecké či manželské páry a od každého člověka se tak téměř automaticky očekává, že i on se brzy dá s někým dohromady. Proč jsme ale v mezidobí, kdy jsme single, většinou nešťastní?

Foto: Profimedia.cz

Po rozchodu máte dveře otevřené všem svým aktivitám i výletům.

Článek

Jsou chvíle, kdy se člověk musí naučit být sám sebou. Naučit se být spokojen sám se sebou a nesnažit se za každou cenu ohromit druhé pohlaví jen proto, aby nemusel být sám. Tváří v tvář nové skutečnosti a novému začátku ale spousta lidí podléhá společenským „předpisům” či naléhání ze strany přátel a příbuzných.

Bohužel takové pokusy často selhávají. Občas je ale důležité uvědomit si, že být single, není věc, za kterou by se měl člověk stydět. Naopak. Skýtá i mnoho výhod, které může zadaný člověk jen závidět.

Vytěžte ze single života maximum

Většinou se totiž stejně jedná jen o přechodný čas. A tak je potřeba si ho pořádně užít. Můžete si dělat, co se vám chce. Jíst co máte rádi, aniž byste museli slevovat ze svých požadavků či potřeb kvůli někomu druhému. Možná dostanete v deset večer chuť na smažený řízek nebo si otevřete čokoládu a víno na terase a budete koukat na hvězdy. Neexistuje nic, čeho by se člověk, když je zrovna sám, měl nebo snad musel vzdát. Může si naopak dopřávat svá hříšná pokušení a být sám sebou, aniž by některé části svého potěšení musel omezovat.

Další důležitou věcí je, že není nikdo, kdo by po vás chtěl ve vašem single životě vysvětlení, či dokonce omluvu, proč děláte věci tak, jak se vám líbí, a ne podle představ druhých. Je to osvobozující. Buďte chvíli sami sebou, bez společnosti, otázek, ultimát a výčitek - proč, jestli a ale.

Egoismus k single životu patří

Vina je velmi důležitou emocí našeho života. Většinou se ale točí okolo lidských vztahů. Člověk se může cítit vinen, pokud nemá na druhého tolik času, kolik by chtěl, nebo pokud mu nedokáže dát tolik, co se od něj očekává. Člověk je vinen, pokud nestihne dát nádobí do myčky či pověsit vlhké prádlo z pračky. Pak nastává obvyklý kolotoč kompromisů, omluv a ospravedlňování se. Máme totiž strach ze ztráty.

I lidé, kteří nejsou ve vztahu, cítí vinu, mají tendenci obviňovat se ze sobeckosti, místo toho aby užívali pocitu radosti a bezprizornosti. To je špatně. Do jisté míry totiž egoismus k životu bez partnera patří.

Žárlivost je ve vztahu často velmi nebezpečnou a rizikovou vlastností. Může přijít z obou stran a nezáleží na tom, zda k ní člověk poskytne příležitost, nebo ne. Ne vždy totiž musí být opodstatněná. Ve chvíli, kdy se člověk po rozchodu ocitne sám, žárlivost a nejistota, která byla při každém odchodu do společnosti na jednom či druhém patrná, najednou padá na vedlejší kolej. Už to nikoho nezajímá, což je pro oba partnery velmi osvobozující pocit. Nejdůležitější osobou je totiž v daný moment jen člověk sám. Schopnost žít je náhle na dosah ruky a dává tak možnost dát sbohem sžíravému pocitu žárlivosti.

Přátelé důležitější než partneři

Být single je ideální čas pro oprášení svých starých známostí. Jít ven s přáteli, se kterými jste se dlouho neviděli, nebo naopak nebát se odvázat a odcházet domů dlouho po půlnoci. Vypovídat se ze svých pocitů za poslední měsíce, sdílet radosti i strasti právě nabyté svobody. V mnoha ohledech jsou totiž přátelé důležitější než partneři, vysvětluje sexuální terapeutka Moushumi Ghoseová na yourtango.com. Jsou s námi, i když vztahy prochází krizí, jsou neúnavní, když s nimi řešíte jeden problém stále dokola. Jsou zkrátka nenahraditelní a nepostradatelní.

Spousta lidí má tendence ztrácet se a opět se objevovat ve svých protějšcích. Bohužel pak zapomínají na své já, na své nitro. Přání i koníčky druhého se stávají koníčky společnými a logicky se pak po rozchodu stává, že člověk najednou „neví, čí je“. Rozchod dokáže člověku otevřít oči a nastavit zrcadlo dané situace. Člověk se s ní musí naučit sžít, objevit v sobě to, co ho baví, své vnitřní já a začít opět rozvíjet svou ztracenou či zapomenutou osobnost.

Po rozchodu neexistují výmluvy

Vždy jste chtěli cestovat po světě, podívat se do Vietnamu, Kanady nebo na Srí Lanku, ale váš partner vašim snům nerozuměl a vy jste měli strach na dva měsíce opustit svůj rodinný život? Ideální dobou pro splnění svých přání a snů je porozchodový stav. Najednou neexistuje výmluva, proč by to nešlo, vše je na dosah ruky.

S nenaplněnými sny ale souvisí i finanční nezávislost. Člověk může utrácet své peníze, jak se mu zrovna zamane, a může si nechat pro sebe, že nová kabelka zrovna nebyla úplně nejlevnější, ale padla na ní třetina celé výplaty. Studené večeře po dobu jednoho měsíce jsou pak samozřejmostí, ale i obětí, kterou je pro krásu a uspokojení třeba podstoupit.

Posledním bodem je pak i emocionální nezávislost. Pocit, že se nerozbuší srdce vždy, když přijde textová zpráva. Single člověk nemusí nikomu vysvětlovat, proč se zrovna necítí šťastný nebo proč má jen tak z nenadání skvělou náladu, nikdo ho nebude podezírat, že asi není něco v pořádku. Může svými náladami hýřit, jak jen se mu zachce, a to bez pocitu viny a sebezapírání. „Pokud jste single, neváhejte prožívat každou emoci, která ve vás vězí,“ radí Ghoseová.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám