Hlavní obsah

Až šestina českých vysokoškoláků se uklidňuje před zkouškami sexem

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zkouškové období je pro každého vysokoškoláka tou nejnáročnější dobou, během které mnohdy nezbývá čas na nic jiného než na studium. Každý využívá jiné fígle k podpoře soustředění a snazšího učení. Zatímco někdo sází na kávu, čaj či sladkosti, jiný preferuje sex nebo energetické nápoje, což potvrzuje i nejnovější průzkum agentury STEM/MARK pro značku Nescafé.

Foto: Profimedia.cz

Každý student využívá jiné fígle k podpoře soustředění a snazšího učení.

Článek

Ještě před pár lety patřily mezi nejčastěji využívané stimulanty učení tzv. turek (káva s logrem) a cigarety. Dnes je tomu jinak. Na turka sází už jen necelá třetina studentů a na cigaretu dokonce jen necelých 6 %. Místo toho si raději dopřejí drobnou sladkost či rozpustnou kávu, a pokud ji ve spíži nenajdou, uvolní se před stresem sexem (16 %). Zajímavé je, že tuto variantu preferuje mnohem více Čechů než Slováků.

Kávou se nejvíce stimulují studenti přírodovědných a ekonomických oborů, technici preferují jiné stimulanty. Zajímavým faktem jsou i odlišné preference chutí mezi jednotlivými státy. Zatímco čeští studenti preferují ochucené kávy s příchutěmi vanilka, karamel a ořech, na Slovensku dávají studenti ze 40 % přednost čisté chuti kávy.

Další oblíbené stimulanty

Oživující čaje - čaj obsahuje tein, díky kterému má povzbuzují a „oživující“ účinky. Podle některých odborníků je tein pouze jiný název pro kofein. Zcela jisté je, že kofein v čaji působí na organizmus jemněji. Do těla i z těla se dostává pozvolněji.

Energetické nápoje - jejich základem je velmi často vysoký obsah cukrů a dvě hlavní stimulační látky – kofein a taurin. Běžný obsah kofeinu se v takovém nápoji pohybuje kolem 80 mg (250 ml), velice rychle se vstřebává a také rychle odezní. Jeho účinek je znatelný zhruba hodinu až hodinu a půl.

Chytré drinky překypují energií neboli tzv. smartdrinky - jejich výjimečnost spočívá ve speciální kombinaci extraktů ze vzácných rostlin. Působí dlouhodobě a nástup účinku je velice rychlý. Při jejich výrobě se respektují poznatky nejnovější vědy a tradičních medicín. Obsahují guaranu – tedy přírodní kofein, která je známá především jako rychlý zdroj energie.

Bájný ženšen - zvyšuje mozkovou aktivitu a účinnost vitamínů. Kromě jiného zlepšuje koncentraci, zmírňuje stres, snižuje únavu, zlepšuje náladu a je pokládán za afrodiziakum. Pro probuzení organismu je nejvhodnější korejský a sibiřský ženšen.

Koenzym Q-10 - velmi oblíbený antioxidant, který zvyšuje fyzickou i psychickou kondici (přepracování, stres). Studie prokázaly, že dodávání Koenzymu Q 10 zvyšuje tréninkovou kapacitu a transport kyslíku u lidí se sedavým zaměstnáním.

Niacin - vitamín B3  - hraje nezbytnou úlohu v energetickém metabolismu buněk a při opravě DNA. Nezbytný je pro pevné nervy. Pomáhá při depresi a při léčbě schizofrenie. Upravuje vysoký krevní tlak a snižuje škodlivý LDL cholesterol.

Guarana - obsahuje velké množství kofeinu. Ten působí jako stimulátor centrálního nervového systému, zvyšuje rychlost a sílu srdečních stahů. Pravidelné podávání brání ukládání cholesterolu do cévní stěny. Odborníci jí doporučují jak studentům, tak manažerům a řidičům.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám