Hlavní obsah

Hádky a nespokojenost v manželství vedou k tloustnutí a chorobám srdce

Novinky, das

Věčné hádky a nedorozumění mají neblahý vliv nejen na psychiku jedinců, ale také na jejich metabolismus. Čím víc se ve vztahu trápí a upadají do deprese, tím se jim zpomaluje spalování, zvyšuje hladina inzulínu, což přispívá k ukládání tuku v krvi. Z amerického výzkumu vyplývá, že za rok tak mohou přibrat až 6,35 kg.

Foto: Profimedia.cz

Neustálé dohadování s partnerem se nemusí vyplatit.

Článek

„Naše zjištění tak potvrzuje, že chronický stres může vést k obezitě a psychické strádání tak ovlivňuje fyzické zdraví," vysvětluje pro Daily Mail Janice Kiecold-Glaserová z Ohio State University, která se podílela na výzkumu, a dodává: „Společné stravování nespokojených manželů tak může vést i k dlouhodobému poškozování metabolismu, v jehož důsledku může docházet k onemocněním srdce a kardiovaskulárního systému."

Neustálé dohadování s partnerem se tak nemusí vyplatit. Rizika srdečních onemocnění jsou totiž vysoká. Vědci u těchto partnerů nalezli vyšší úroveň srdeční kalcifikace, což značí poškození koronárních tepen a vyšší riziko předčasného úmrtí.

Podle vědců je vůbec nejhorší, když jsou si manželé na jednu stranu oporou a na druhou stranu se vzájemně ničí. U nich kalcifikace koronárních cév bývá obzvláště vysoká.

Jak probíhal výzkum

Vědci vyšetřili 43 zdravých manželských párů ve věku 24-61 let, kteří spolu žili nejméně tři roky. Kromě posouzení jejich manželské spokojenosti se zaměřili na poruchy nálad a depresivní symptomy. V rámci studie bylo těmto párům dáno jídlo na způsob rychlého občerstvení (vejce, krůtí klobása, pikantní pečivo z kynutého těsta a omáčky) a to vše ve výživové hodnotě 930 kalorií a 60 gramů tuku.

Dvě hodiny po snězení tohoto jídla byli manželé požádáni, aby spolu diskutovali a pokusili se spolu vyřešit několik sporných otázek týkajících se peněz, komunikace a pravidel. Vědci poté opustili místnost a vše, co se následně odehrálo v místnosti, si nahrávali. Zároveň každých 20 minut kontrolovali manželům energetický výdej pomocí speciálního zařízení, jež měří vdechovaný a vydechovaný proud kyslíku a oxidu uhličitého. A také udělali krevní vyšetření zjišťující hladinu glukózy, inzulínu a triglyceridů a porovnali je s normálem.

Manželé, kteří měli mezi sebou nejvíce nepřátelství, spálili v průměru o 31 méně kalorií za hodinu a měli o 12 procent více inzulínu v krvi než spokojenější partneři. Inzulín přitom přispívá k ukládání tuku, a tedy ke zvýšení tělesné hmotnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám