Hlavní obsah

Polovina žen ukončí vztah jen proto, že jim muž nevyhovuje při líbání

Novinky, Dana Sokolová

Bušení srdce, podlamování nohou a rozum stranou. Asi tak by popsala okamžik zamilovanosti většina lidí. Neurologové jdou ještě hlouběji. I za tímto stavem vidí úžasné kombinace reflexů a celé řady dalších reakcí, jejichž úroveň je přímo závislá na stupni vývoje mozku. A nejinak je tomu u polibků, jež neurologové považují za jakousi sondu, zda ta láska, která v nás zahořela, má vůbec nějaký smysl. Protože polovina žen je údajně schopná vztah ukončit, když jim muž při líbání nevyhovuje.

Foto: Profimedia.cz

Při polibku se uvolňuje řada neurochemických reakcí, která dokáže především ženě prozradit víc než tisíce moudrých knih.

Článek

Při polibku se spouští řada neurochemických reakcí, která dokáže především ženě prozradit víc než tisíce moudrých knih. Proto je pro ženy polibek důležitější než pro muže a může u nich rozhodnout o bytí či nebytí celého vztahu.

„Předpokladem lásky je schopnost cítit touhu založenou na základních pudech. Díky frontálnímu laloku činíme závěry, které putují do dalších částí mozku, kde se spojují a podněcují vznik nových, ještě složitějších a vzájemně propojených emocí a reflexí,“ vysvětluje neurolog MUDr. Martin Jan Stránský.

„Polibek přitom hraje důležitou roli. Oblast rtů a jazyka je totiž bohatá na nervová zakončení, a tudíž je velmi citlivou erotogenní zónou. To je důležité zejména pro ženy. Polovina z těch, které usoudí, že jejich nový muž špatně líbá, vztah ukončí. A to i přesto, že se jim možná partner líbí. U mužů je to jinak. Ti, kteří nejsou spokojeni s polibkem, ale žena se jim líbí, s láskou pokračují,” dodává.

Líbání působí na vícero smyslů 

Při líbání také nezapojujeme jen hmat, ale i čich a chuť. A souhra všech tří smyslů probudí v mozku děje, jejichž výsledkem je informace, zda toho druhého chceme nebo ne. Do někoho, jehož dotek rtů nám nic neříká, kdo nám „nechutná“ a nevoní, se prostě zamilujeme jen těžko.

Při polibku se v mozku začínají uvolňovat endorfiny, které zlepšují náladu a snižují negativní účinky stresu. Zajímavé je, že změny v organismu slabšího a silnějšího pohlaví jsou jiné. Zatímco muži reagují v podstatě stejně, ať se líbají s partnerkou, nebo přitažlivou ženou, organismus žen reaguje zpravidla jen na protějšky, do nichž jsou zamilovány.

Chemické složení polibku
Tekutina, která vzniká při líbání a obě osoby si ji vyměňují, obsahuje: stopové prvky (především magnezium, hliník a síru), kuchyňskou sůl, tuky a bílkoviny.

Mozky na líbání reagují u pohlaví odlišně

Rozdílnost obou pohlaví není však jen v samotném vnímání polibku. Je jednoznačná již při samotném seznamování. „To, co se při něm děje v mozcích žen a mužů, je naprosto odlišné. Důvod spočívá v samotné podstatě evolučního vývoje. Úkolem muže v pradávných dobách bylo najít si co nejvíce žen, rychle je posoudit a oplodnit. Žena si zase měla vybrat toho nejsilnějšího muže – alfa samce – a udržet si ho. A na tom ani ta nejvyspělejší civilizace nikdy nic nezmění. Pro muže je nejdůležitější vizuální vjem. Láska přichází teprve poté, co zjistí, zda se mu žena líbí,“ konstatuje MUDr. Stránský.

Muž posuzuje ženu nejen celkově, ale i v jednotlivých partiích. Hodnotí zvlášť zadek, prsa i obličej. Vše pomyslně oznámkuje a rozhodne se. Žena se převážně dívá muži do očí a snaží se co nejlépe odhadnout jeho charakter. Pátrá v paměti a porovnává jej s jinými muži. Tak zapojuje více částí mozku v obou hemisférách.

Průběh a úspěšnost seznámení také závisí do značné míry i na tom, v jaké fázi menstruačního cyklu se žena právě nachází. „Kolem ovulace totiž potlačuje racionální připomínky, které dostává z mozku, a je méně opatrná,“ dodává neurolog. Správné načasování tak má mnohem větší význam, než se zdá.

Líbání a zdraví

Líbání není jen příjemné, ale má příznivý vliv i na naše zdraví. Dochází totiž k intenzivní výměně slin a s nimi i celé řady bacilů a bakterií. V biofilmu, který pokrývá naše zuby a dásně, žije až šest set druhů různých bakterií. Zní to sice hrozivě, ale bát se ničeho nemusíme. Na malé množství bakterií lidské tělo reaguje jako na očkování. Imunitní systém prožívá jakýsi trénink a tím zvyšuje i svou odolnost vůči nemocem.

Líbání může snížit i množství zubních kazů, a to nejen proto, že si milenci čistí častěji zuby, protože se bojí, aby jim nezapáchalo z úst. Při líbání se totiž tvoří nadměrná tvorba slin, a to dokonce jen při pouhé myšlence na polibek. „Sliny obsahují enzymy, které chrání zuby proti vzniku zubního kazu a vyrovnávají nadměrně kyselé prostředí v ústech. Absence slin způsobuje zhoršení samoočišťovací schopnosti zubu a tím i nepříjemný zápach z úst,“ upozorňuje dentista MUDr. Jan Stuchlík.

„Líbání působí i jako silné analgetikum. Proto trpí-li někdo bolestí, pak neexistuje zdravější tišící prostředek než právě vášnivý polibek. A je jedno, o jakou bolest se zrovna jedná,” dodává dentista.

Při líbání se také zrychluje činnost srdce a tím i krevní oběh a lze ho vnímat jako velmi pozitivní nástroj v prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Během líbání se také uvede do pohybu velké množství mimických svalů, díky čemuž se minimalizuje počet či hloubka vrásek a zároveň to může mít blahodární vliv na redukci hmotnosti.

Jiný kraj, jiný mrav

::Průměrný člověk za svůj život prolíbá asi 110 000 minut. Tedy přibližně 76 dní.

::Nejčastěji se podle očekávání líbají Francouzi.

::Naproti tomu Eskymáci, Laponci a Polynésané používají jen prapůvodní formu polibku – třou si o sebe nosy a vzájemně se očichávají. Líbání používají výhradně k léčebným účinkům – totiž ke zmírnění bolesti v líbané části těla.

::Nejčastěji se líbají jižní národy, naopak Japonci spojují polibek téměř výhradně s milostnou předehrou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám