Hlavní obsah

Vztahy nejsou jen o lásce, ale také o kompromisech

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vztah je nejen o lásce a přitažlivosti, ale také o vzájemné podpoře, porozumění a kompromisech. Možná proto mnohé z nich tak brzo končí, dvě silné osobnosti nejsou častou schopny najít společnou cestu. Kdyby tedy jeden rezignoval, a řídil se jen potřebami toho druhého, fungovalo by to?

Foto: Profimedia.cz

Věčné hádky z dlouhodobého hlediska vztahu neprospívají. Někdy je ale dobré stát si za svým názorem, vztah to může naopak posílit.

Článek

Do každého vztahu se dříve nebo později vloudí nějaké neshody a hádky. Pokud se k tomu ještě sejdou dvě silné osobnosti, které chtějí mít za každou cenu pravdu a neumí nebo nechtějí ustoupit ze svého názoru, mohou takové spory nabírat na intenzitě. Často bývají i důvodem k ukončení vztahu.

Odborníky z Nového Zélandu tak napadlo, co by se stalo, kdyby jeden z dvojice zcela rezignoval na svůj vlastní názor, a řídil se jen tím, co si přeje partner či partnerka. Předešlo by se tím zbytečným hádkám a vztah by tak automaticky byl spokojený a šťastný?

V rámci hledání odpovědí odborníci zkoumali mladou dvojici, každý z partnerů měl za úkol denně ohodnotit na stupnici od 1 do 10 kvalitu jejich vztahu a spokojenost. Vědci předpokládali, že muž bude chtít být ve vztahu hlavně šťastný, a žena bude ta, která chce mít vždy pravdu. Muž tedy dostal navíc za úkol souhlasit se vším, co partnerka navrhne. Ženě o tom nic neřekli, měla pouze hodnotit vztah, uvedl server Women´s Health magazine.

Podřízení se druhému ničí vztah 

Pro vědce samotné bylo velmi inspirativní sledovat markantní rozdíly v tom, jak na stejnou situaci pohlíží muž a jak žena. Zatímco žena uváděla v průměru hodnocení 8,5 (čím vyšší, tím lepší), u muže, který nijak nevyjadřoval svůj názor, došlo k rapidnímu poklesu z hodnoty 7 na počátku na 3 s přibývajícími dny.

Po dvanácti dnech, kdy už na tom byl muž psychicky podle svých slov zle a nenáviděl, jak to ve vztahu funguje, se rozhodl říci ženě pravdu o skutečném pozadí výzkumu. A navíc, jak uvedl, i když dělal vše proto, aby byla žena spokojená, cítil se ve skutečnosti ještě mnohem více kritizován, než kdyby vyjádřil svůj vlastní názor.

Odborníci tak podle výsledků (byť jen u jednoho páru) dospěli k závěru, že stát si občas za svým názorem vztahu rozhodně neškodí (pokud se to příliš nepřehání). Mít za každou cenu navrch nad svým protějškem možná vede k aktuálnímu pocitu uspokojení, v dlouhodobějším pohledu to ale nic dobrého nepřinese. Oboustranná spokojenost, kompromisy a občasné ústupky tak nejsou na škodu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám