Hlavní obsah

Láska sdílená na sociálních sítích může skrývat vztahovou nejistotu

Novinky, bok

V moderním světě činí stále větší problém najít někoho, kdo by se nikdy nesetkal s novými technologiemi. Inteligentní spotřebiče našly místo v řadě domácností, chytré telefony a tablety už znají i malé děti. Nedílnou součástí životů mnohých jsou pak sociální sítě. Na nich nejen vystavují svůj život na odiv, ale doslova ho zde i žijí. Ne všechno bývá ale tak skvělé, jak se prezentuje.

Foto: Profimedia.cz

Také po zhlédnutí celé hromady romantických a štěstím oplývajících fotek na sociální síti kamarádovi nebo kamarádce jejich vztah tiše závidíte? Nemusíte, pozadí vzniku momentek nemusí být vůbec tak dokonalé, jak se na první pohled zdá.

Článek

Narazit na někoho zamilovaného není nic neobvyklého. Ani to, že takový člověk nešetří chválou a obdivem ke své nové partnerce (partnerovi). Podobné situace a milostná vyznání, doplněná o nepřeberné množství společných fotografií, najdete v současnosti i na sociálních sítích. Mnozí lidé se doslova mohou přetrhnout jen proto, aby všichni viděli, jak moc jsou zamilovaní a jak je jejich vztah dokonalý atd.

Čím více ale takové situace na sociálních sítích doslova „vnucují“, o to víc to může být jiné v reálném životě. Podle nové studie, jejíž výsledky citoval server Cleo, je uváděná nadmíra upozorňování na dokonalost vztahu ve skutečnosti jen zástěrkou, jak ukrýt vlastní vztahovou nejistotu.

Výzkum publikovaný v Personality and Psychology Bulletin poukazuje na fakt, že lidé mající pochybnosti o kvalitě nebo vážnosti vlastního vztahu mají o to větší potřebu přesvědčovat ostatní o pravém opaku, tedy že je vše bez sebemenší chybičky.

Neochota čelit pravdě 

V rámci třítýdenního výzkumu bylo osloveno 108 studentů, kteří dostali za úkol jediné – po dobu dvou týdnů pečlivě každý den poznamenat detaily a pocity ohledně vlastního vztahu. Výsledky první domněnky jen potvrdily. Převážná většina z těch, kteří si nebyli v něčem ve vztahu jistí, o to víc dbala na to, aby jejich vztah vypadal lépe než v reálu.

Proč tomu tak je, se snažila vysvětlit vztahová expertka Isiah McKimmieová. „Částečné popírání reality se děje poměrně často a v mnoha aspektech. Lidé jednoduše nechtějí vidět problémy ve vlastním vztahu, protože vyrovnávání se s nimi nebývá jednoduché. Předstíráním, že je vlastně všechno v pořádku a nic se neděje, se tak vyhýbají tomu, aby museli čelit realitě.“

Jeden příklad za všechny. Žena na sociální síti sdílí fotku, na které se chlubí krásnou kyticí růží, kterou dostala od svého přítele. Ostatní ženy budou jen tiše závidět, protože ony takovou kytici nedostávají. Jen skutečně zainteresovaní ale budou vědět, že ona kytice nebyla ani tak vyznáním lásky, jako spíše omluvným gestem, protože ženin partner se minulou noc opil a velmi nevkusně flirtoval s jinými ženami (s tím už se ale nikdo dobrovolně nepochlubí).

Problémy neskrývejte, ale řešte

Změna reality a uvádění nepravdivého „statusu“ na sociálních sítích je tak vlastně zoufalým činem a touhou po něčem, co žena chtěla, aby se ve skutečnosti stalo.

„Nejlepší politikou je upřímnost, a to i ve vztahu. Pokud mají lidé v partnerském soužití problémy, nejlepší postup je řešit je společně, ne je zakrývat před světem,“ uvedla McKimmieová.

Výsledky výzkumu jsou tak jasným důkazem toho, že ne všechno, co na sociálních sítích uvidíte, je ve skutečnosti takové, jak se zdá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám