Hlavní obsah

První milování po česku – v bytě u rodičů a s řadou problémů

Novinky, das

Pro někoho nezapomenutelný zážitek, pro jiné doslova a do písmene katastrofa. I tak by se daly charakterizovat výsledky průzkumu Sexuologického ústavu v Praze zaměřujícího se na sexuální premiéru v Česku. Na první pohled se může zdát, že problém mají především dívky, ve skutečnosti tréma a strach udělají své i u chlapců.

Foto: Profimedia.cz

Jako každá životní premiéra i ta sexuální je samozřejmě zdrojem nejistoty, obav a trémy.

Článek

Jako každá životní premiéra i ta sexuální je samozřejmě zdrojem nejistoty, obav a trémy. „Při první souloži je normální, že muži mají trému, jsou nejistí, cítí se přitom zodpovědní za uspokojení partnerky, ale i za ochranu před nežádoucím otěhotněním a podobně. Není proto divu, že při prvním styku dojde často i k problémům s erekcí nebo k předčasné ejakulaci, která je důsledkem velkého rozdílu mezi vysokou sexuální vzrušivostí a současně nezkušeností,“ dodává prof. Petr Weiss, garant výzkumu.

Situaci, kdy předčasná ejakulace překazí záměry roztoužené dvojice, známe i z filmové klasiky Ostře sledované vlaky. Bohužel však předčasná ejakulace nemusí provázet jen sexuální premiéry, ale v podobě neléčené sexuální dysfunkce se z ní může stát celoživotní komplikace mužského sexuálního života.

Vyvrcholení napoprvé? U dívek téměř nemožné

„Dívky by proto raději orgasmus ani neměly očekávat, aby nebyly ze styku zklamané. Většinou totiž jde o ne příliš příjemný a někdy i bolestivý zážitek. Nicméně když se partneři vzájemně domluví, snaží se vyhovět potřebám toho druhého, lze očekávat, že se velmi brzy shodnou a milování pro ně přestane být stresem a stane se potěšením,“ dodává Weiss.

Na mladé páry zkrátka při milování číhá řada nástrah, se kterými se musí na startu své milostné kariéry statečně popasovat, jako ostatně už celé generace před nimi…

Mladí se začínají milovat dříve a doma

Při předešlých výzkumech se věk první soulože jak u mužů, tak u žen, pohyboval nad hranicí 18 let. Nyní se však vůbec poprvé dostal pod tuto hranici. Prvnímu sexu se tak páry oddávají ještě před dovršením plnoletosti.

Dnešní mladí milenci už zřejmě ani nejsou tak romantické povahy jako jejich předchůdci v minulých letech, kdy přes 50 % z nich přiznávalo, že svou milostnou premiéru absolvovali někde v přírodě. V aktuálním průzkumu sexuálního chování Čechů uvedlo přírodu jako místo prvního styku jen 25 % respondentů. Naopak největší část (37 %) si pro první milování vybrala vhodný moment, kdy rodiče nebudou doma a byt zůstane volný. Další stabilně oblíbené místo pro první milování je kolej nebo internát, který uvádí 9 % dotázaných.

Bezpečnost nade vše

Velmi pozitivní zpráva je, že stále více mladých myslí na bezpečný sex a nemiluje se bez ochrany. Kondom používá 42 % a na hormonální antikoncepci spoléhá dalších 13 %. Bohužel bez jakékoliv ochrany se miluje stále 37 % mladých a na přerušovanou soulož spoléhá dalších 11 %.

Reklama

Související témata:

Související články

Každá desátá dívka byla sexuálně zneužita

Asi sto dvacet miliónů dívek na celém světě, což je přibližně každá desátá, bylo do svého dvacátého roku sexuálně napadeno. Uvedl to ve své zprávě o násilí...

Výběr článků

Načítám