Hlavní obsah

Jednoduchý lék na špatnou náladu vlije energii do žil

Máte problém s nedostatkem energie a snažíte si ji doplnit silnou černou kávou, odpoledními zákusky či krátkou procházkou? Kanadští vědci ovšem přišli s velmi neobvyklým řešením, jak si energii dobít úplně zadarmo, a to pouhou myšlenkou.

Pouhé pomyšlení na milovanou osobu může podle kanadských vědců zlepšit náladu.

Článek

Vědci z Kanady tvrdí, že si lze energii dodat také mnohem „dietnějším“ a zdravějším způsobem. Začít intenzivně myslet na milovaný protějšek. Nejenže to vlije energii do žil obrazně, ale také fakticky. Lidem, kteří pomyslí na milovaného, se totiž zvýší glukóza v krvi.

Psychologové z University of Western Ontario vedení doktorkou Sarah Stantonovou sledovali 183 osob a odebírali jim krev v různých fázích dne. Ti, co mysleli intenzivně na svůj milovaný protějšek, měli vyšší hladinu glukózy v krvi a lepší náladu. Ke změně přitom došlo ve velmi krátkém čase. Naopak osoby, které myslely na kamarády či ranní rutinu, zažívaly pokles glukózy v krvi a nijak se u nich nezlepšila nálada.

Láska vylučuje stres

„Láska nám dává pořádný nával energie fyzicky i psychologicky. Myšlení na romantického partnera vylučuje stresový hormon kortizol, zvláště u žen, které obecně myslí hodně na svůj vztah, a kortizol může přivodit vyloučení glukózy do těla. Také to může vyvolat uvolnění adrenalinu, který rovněž zvyšuje hladinu glukózy v krvi,“ tvrdí Stantonová.

Ačkoli se při pomyšlení na partnera vylučují do krve stresové hormony, psychologicky dochází k tzv. eustresu – pozitivně působícímu vzrušení. Naopak dlouhodobá zátěž či starosti v práci produkují distres, který působí negativně na tělo i psychiku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám