Hlavní obsah

Prezident Francois Hollande a jeho ženy

Právo, Jaroslav Zbožínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve vší tichosti oslavil francouzský prezident Francois Hollande své šedesátiny. Nenásledoval příkladu německé kancléřky Angely Merkelové, která si u příležitosti stejného jubilea v červenci pozvala na obří party do berlínské centrály své strany CDU na 650 hostů.

Foto: Philippe Wojazer/Files , Reuters

Francouzský prezident Francois Hollande se svou bývalou partnerkou Valérií Trierweilerovou

Článek

Šéf Elysejského paláce měl přinejmenším dva důvody, proč z kulatých narozenin nedělat žádnou velkou show. Jeho popularita u veřejnosti se propadla do rekordních nížin od zvolení prezidentem před dvěma roky. Domácí ekonomika stagnuje, nezaměstnanost se drží vysoko a předvolební sliby se tak utápějí v mlze.

A zadruhé, Hollande už měsíce čelí nepříjemným poznámkám na adresu svého soukromí poté, co v lednu praskla jeho milostná aféra s herečkou Julií Gayetovou. Prezident se k románku nikdy oficiálně nevyjádřil, nic nepotvrdil, ale ani nevyvrátil. A v mlčení pokračuje, což jen podněcuje další dohady, které vážnosti nositele funkce prezidenta republiky zrovna neprospívají.

Chvíli poté, co média přinesla fotografie usvědčující Hollanda z tajných nočních záletů na motorce za Gayetovou, aféra utichla v očekávání, že prezident svůj soukromý život brzy nějak uspořádá. Pak se ale kolotoč spekulací roztočil nanovo.

Nátlak Gayetové a jeho strany?

Nejprve to byly zprávy, podle nichž vztah s herečkou skončil a že Hollande by se mohl vrátit ke své bývalé družce, novinářce Valérii Trierweilerové. Gayetová, rozvedená matka dvou synů v teenagerském věku, se těší pověsti silné, nezávislé ženy, která prý nutně netouží po tom stát se první dámou Francie a údajně chce spíše pokračovat v umělecké dráze.

Foto: Profimedia.cz

Hollande nebyl nikdy ženatý, nevzal si dokonce ani matku svých čtyř dětí Ségoléne Royalovou.

V červnu ale přišel známý francouzský autor Yves Azéroual ve své nové knize s dalšími odhaleními, podle nichž je prý vše jinak. Prezident a Gayetová údajně stále tvoří pár, stýkají se v soukromí i nadále.

A Azéroual šel ještě dál, když napsal, že Hollande se údajně rozhodl vše „rozseknout“ a vztah s Gayetovou zformalizovat. To měl prezident udělat právě v den svých narozenin 12. srpna. Spekulovalo se dokonce o svatbě, kterou měli přinejmenším oznámit, ne-li rovnou uskutečnit.

Podle časopisu VSD mělo jít ale spíš o velké přání Gayetové, která je údajně do prezidenta „velmi zamilovaná“. Dokáže se prý ještě smířit s druhou rolí na charitativním večeru, ale už ne s pozicí nějaké „malé přítelkyně ve stínu“. Hollanda proto požádala, aby jejich vztah konečně oficiálně oznámil.

Nejnovější turbulence v prezidentově životě budí i nervozitu mezi Hollandovými přáteli z jeho Socialistické strany. Ti se netají obavami, že neuspořádanost jeho soukromí by mohla vrhat stín na kampaň před prezidentskými a parlamentními volbami v roce 2017. Hollande ale asi vše vidí jinak - vyhovuje mu prý status quo. „Za informacemi o chystaném oficiálním zveřejnění vztahu stojí Julie. Tlačí na něj už od jara,“ napsal magazín People.

Foto: Profimedia.cz

Novinářka Valérie Trierweilerová.

Dohady o svatbě v každém případě od počátku postrádaly něco na věrohodnosti, protože Hollande před oltář nikdy nepospíchal. Dokonce ani matka jeho čtyř dětí Ségoléne Royalová, nynější ministryně životního prostředí, nebyla nikdy Hollandovou manželkou, pouze družkou, byť bezmála tři desetiletí. Tím méně pak Trierweilerová.

„Žádné dárky ani sladkosti“

Jak se blížil termín Hollandových srpnových narozenin, rostla i zvědavost veřejnosti. Když se moderátor prezidenta v živě vysílaném rozhovoru u příležitosti státního svátku 14. července zeptal, jak to bude s jeho soukromím, nenechal se Hollande vyvést z rovnováhy.

„Kdybych měl nějaké informace, řekl bych vám to. Ale žádné nemám. Jediný termín v mém srpnovém kalendáři jsou mé narozeniny,“ odrazil prezident dotírajícího tazatele. „Není nutné přinášet dárky ani žádná dražé,“ dodal.

Výrazem dražé (dragées), který má ve francouzštině dvojí význam, Hollande zjevně nemyslel léky, ale tradiční sladkosti - mandle ve sladké polevě - podávané při svatbách nebo křtinách.

Foto: Profimedia.cz

Julie Gayetová nahradila po prezidentově boku Valérii Trierweilerovou.

A pokud by některému z diváků nebylo prezidentovo dementi ohledně údajné svatby dost jasné, uchýlil se Hollande, známý svým mazaným humorem, k parodii na okřídlenou větu svého předchůdce Nicolase Sarkozyho „Mezi mnou a Carlou je to vážné“.

Sarkozy tak v roce 2007 pár měsíců po nástupu do funkce reagoval na dotaz ohledně vztahu se zpěvačkou a někdejší modelkou Carlou Bruniovou, dnešní manželkou. „Snížení daní, to je vážné,“ utrousil Hollande ve zjevné snaze říci, že má teď na práci důležitější věci než organizování svatby.

Dovolená s jiným na Korsice

Na narozeniny Hollande nakonec zmizel způsobem hodným odvěkých rivalů Francie, Angličanů. Jubileum oslavil na utajeném místě někde na jihovýchodě Francie v nejužším rodinném kruhu se svými čtyřmi dětmi - syny Thomasem a Julienem a dcerami Clémence a Florou. Odskočil si tam během dovolené, kterou v první půli srpna trávil na loveckém zámečku La Lanterne poblíž Versailles. Cokoli bližšího Elysejský palác k pobytu prezidenta odmítal sdělit.

Definitivní ránu spekulacím o svatbě pak zasadily informace, že Gayetová má zřejmě nového přítele, kterým je údajně právník a finančník Pierre Puybasset. Bulvární magazín Voici je spolu zachytil na pláži na Korsice a podle serveru Atlantico tam herečka strávila pětidenní „láskyplnou dovolenou“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám