Hlavní obsah

Sexuoložka Hanka Fifková: Jak je to doopravdy se závislostí na milování

Právo, Hanka Fifková

„Jsem závislý na sexu,“ řekl mi v první větě muž, který přišel ke mně do ordinace. „Musím si to udělat třeba desetkrát za den. Nemám čas skoro na nic jiného. Občas dokonce vůbec nejdu do práce. Kolikrát už mě to i bolí, ale nemůžu si pomoct.“

Foto: Profimedia.cz

Existuje závislost na sexu? Část odborníků tvrdí, že nikoliv. Podle nich jde o určitý druh nutkavého chování. Jeho zdrojem bývá neurotická úzkost.

Článek

Stejná ordinace, podobný příběh, jen o pár dní později. Přitažlivá a chytrá žena se mi svěřila: „Muž je pořád na internetu. Zjistila jsem, že se několikrát denně dívá na porno a má profil na erotické seznamce, kde chatuje s jinými ženami. Se mnou skoro nespí. Prý proto, že je unavený. Nemůže být na internetovém pornu nějak závislý?“

S tímto pojmem se setkáváme stále častěji. V časopisech narazíte běžně na články s titulky: „Deset příznaků, že jste závislý na sexu. Sex jako droga. Nová nemoc současných mužů!“. Odpovídá to ale realitě nebo je to jen novinářská fikce?

Názory odborníků se liší. Jedni přirovnávají zmíněný jev k problémům s alkoholem. Podle druhých můžeme být závislí jen na návykových látkách. Tvrdí, že jde o určitý druh nutkavého chování. Jeho zdrojem bývá neurotická úzkost. Sexuální praktika je cestou, jak ji snížit. Orgasmus má podobný efekt jako tabletky na uklidnění.

Závislost na sexu budí dojem atraktivity

Takový člověk vyhledává nové a nové sexuální kontakty nebo intenzivně masturbuje. Někdy se snaží vymanit z bludného kruhu sám, ale často neúspěšně. Mívá pocity viny, deprese a cítí se osamělý. Sex v některé ze svých forem se stává ústředním motivem jeho života. Nemá-li ho, cítí příznaky podobné abstinenčním. Baží po něm víc a víc.

Zatímco pro závislého člověka to znamená vážný problém, ve společnosti budí tento jev často dojem atraktivity. „Tři měsíce nebudu chodit do práce, léčím se ze závislosti na sexu.“ To má úplně jiný zvuk než: „Nastupuju na čtvrt roku na protialkoholní.“

Vytvořit novou diagnózu znamená spoustu marketingových příležitostí. Jste závislý na sexu? Vymyslíme pro vás deset druhů terapie. Pokud nezaberou, vyzkoušejte náš nový, pravda, trochu drahý lék. A samozřejmě, přijďte na náš seminář, jen za pět tisíc. Kdo si není jistý, jestli se problém netýká i jeho, ten si může objednat naší knihu „Závislost na sexu, jak ji poznat a účinně léčit.“ Popularita herců Michaela Douglase a Davida Duchovnyho stoupnula po jejich aférách se sexuální závislostí. Pro golfistu Tigera Woodse byla „nemoc“ zase ospravedlněním jeho opakovaných nevěr.

Psychiatři a psychologové si umí poradit s „novou“ diagnózou, stejně jako se starou známou úzkostnou neurózou nebo s některou z forem závislosti. Pokud vám komplikují život, řešte je hned, bez ohledu na to, jak se právě jmenují.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám