Hlavní obsah

Polohy při spánku dokážou odhalit, jak jsou partneři ve vztahu spokojení

Poloha partnerů při spánku a také to, jak a zda se vůbec dotýkají, kopíruje, jak jsou partneři se svým vztahem spokojeni. Alespoň to tvrdí angličtí psychologové, kteří provedli rozsáhlý průzkum, zda chování párů v posteli skutečně koresponduje s tím, jak se partneři ve vztahu cítí.

Foto: Profimedia.cz

Ideální poloha je, když spí partneři čelem k sobě a tváře mají jen pár centimetrů od sebe.

Článek

Variant vzájemné polohy dvou těl je několik. Partneři mohou spát čely k sobě či tváří jedním směrem, případně zády k sobě. Důležité ale není to, kterou ze tří poloh zvolí, ale jak moc jsou v této poloze vzdáleni od sebe.

Vůbec nejhorším případem je, když partneři leží čelem k sobě, ale každý na svém kraji postele.

Pravým opakem je pak poloha, kdy spí partneři čelem k sobě, tváře mají jen pár centimetrů od sebe a ruce (případně i nohy) propletené či se silně dotýkají. Podle vědců z Hertfordshire se tito partneři cítí ve vztahu skutečně šťastní.

Důležité dotyky

V jednadevadesáti procentech případů jsou se vztahem velmi a zcela spokojeny ty páry, které se dotýkají při poloze zády k sobě (dotýkají se plochou zad) či při poloze obličeji mířícími jedním směrem (většinou je muž za ženou a objímá ji zezadu). V obou případech se ale dvojice dotýká.

Také u těch párů, které spí v jakékoli poloze, kde se dotýkají, je spokojeno se vztahem čtyřiadevadesát procent. Dvojice spící bez doteku (v jakémkoli typu polohy) jsou spokojeny se vztahem v osmašedesáti procentech případů.

Páry spící zády k sobě bez doteku (ale těla jsou poměrně blízko sebe, i když bez doteku) jsou spokojeny ve čtyřiasedmdesáti procentech případů. Při poloze za sebou (obličeje jedním směrem) a bez doteku je spokojeno šestasedmdesát procent párů. Nejhůře na tom jsou dvojice spící čelem k sobě ale bez jakéhokoli doteku, mezi nimi je spokojeno jen pětapadesát procent párů.

Čím blíž, tím lépe

„Partneři spící jen do dvou centimetrů od sebe jsou mnohem spokojenější než ty páry, které spí více než půl metru od sebe,“ cituje autory výzkumu britský list Daily Mail.

Ze studie také vyplývá, že dvaačtyřicet procent párů spí zády k sobě, jednatřicet procent je natočeno stejným směrem a jen čtyři procenta párů spí tvářemi k sobě. Během spánku se dotýká třetina párů, dvanáct procent spí těsně u sebe a jen dvě procenta dále než padesát centimetrů od sebe.

Studii vedl a vyhodnotil profesor psychologie Richard Wiseman z University of Hertfordshire.

Reklama

Související články

Práce na směny vyvolává ve vašem těle chaos

Že narušený biorytmus může vést k vyšší pravděpodobnosti výskytu cukrovky, infarktu nebo rakoviny, už potvrdilo několik studií. Vědecký výzkum ze spánkové...

Výběr článků

Načítám