Hlavní obsah

Zdravotní výhody aktivního milostného života

Novinky, bok

Sex je nedílnou součástí života většiny lidí. Mnozí ho provozují pro potěšení, jiní pouze z reprodukčního hlediska. Ať tak či onak, věnovat bychom se mu měli, a to nejen z uvedených důvodů. Je totiž pro nás vhodný, i co se týče zdraví.

Foto: Profimedia.cz

Sex je nedílnou součástí kvalitního života i zdraví lidí.

Článek

Sex a případné problémy s ním spojené zaplňují stránky četných dámských i pánských magazínů, a to jak v tištěné, tak elektronické podobě. Někdo neví, jak potěšit partnera či partnerku, jiný se ptá, jaká je „normální” četnost pohlavního styku, další řeší například problémy s početím či orgasmem. To všechno by se dalo označit jako malé či větší „potíže” se sexem spojené.

Podle odborníků existují ale i nesporné zdravotní výhody milování, a je jich hned několik. Přehled některých z nich přinesl server Eligible.

Riziko rakoviny 

Výsledky uveřejněné v časopise Journal of American Medical Association uvádějí, že mužům, kteří se pravidelně oddávají sexu, hrozí menší riziko rakoviny prostaty.

Infarkt a mrtvice

Odbor epidemiologie v New England Research Center uvádí, že lidé, kteří si užívají milování s partnerem či partnerkou dvakrát či vícekrát týdně, jsou méně ohroženi výskytem kardiovaskulárních onemocnění než ti, kteří mají sex méně často.

Imunita 

Vědci z Wilkes University v Pensylvánii pak dodávají další zdravotní výhodu, a to lepší imunitu organismu. U jedinců, kteří mají sex alespoň jednou či dvakrát týdně, byla zjištěna větší odolnost imunitního systému vůči mnoha nemocem a škodlivým vlivům okolí.

Spánek

Aktivní sexuální život zlepšuje také spánek, a jak již bylo řečeno v dřívějších studiích, kvalita spánku má další návazný vliv na zdraví člověka.

Ve výčtu pozitiv aktivního sexuálního života by se dalo pokračovat dál a dál. Sexuální aktivita přispívá ke zmírnění stresu, zlepšuje celkovou emocionální pohodu člověka, snižuje prý i chronické bolesti zad a zmírňuje migrénové stavy.

Z hlediska partnerského milování upevňuje vztah, navozuje pocity sounáležitosti a blízkosti. V celkovém měřítku pak v mnoha ohledech zvyšuje celkovou spokojenost s vlastním životem. Souhrnně by se tedy dalo říci, že sex je opravdu nedílnou součástí kvalitního života i zdraví lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám