Hlavní obsah

Muži s věkem vyzrávají, ženy se ztrácejí

Novinky, bok

Když se řekne, že žena dosáhla středního věku, rozhodně to už dnes neznamená, že by byla jen zralá na důchod. Mnohé dámy jsou právě v tomto věku aktivnější, mají více času samy na sebe. Blížící se zlomový věk padesáti let tak už rozhodně není kariérním strašákem jako dříve. Co se ale týče partnerských vztahů, připadají si prý padesátnice mnohem více přehlížené muži, než když byly mladší.

Foto: Profimedia.cz

Střední věk a dosažení padesáti let není ve dnešní době pro ženy žádnou překážkou v seberealizaci. I přes veškeré možnosti však mnohé z nich nejsou spokojené.

Článek

Když žena dosáhne hranice padesáti let, dá se už s notnou dávkou jistoty říci, že toho zažila hodně. Většinou už má odrostlé děti, v partnerských vztazích má také ledaco za sebou, o zaměstnání platí totéž.

Ne vždy ale řada životních zkušeností znamená automaticky štěstí. To koneckonců dokládá i nedávný průzkum mezi dvěma tisícovkami žen, který zjišťoval, jak jsou na tom čerstvé nebo „skoro“ padesátnice se vztahy a spokojeností.

Po padesátce žádná sláva

Příliš pozitiv průzkum nepřinesl. Jak to vypadá, valná většina žen má po padesátce nepříjemný pocit, že se stávají pro své partnery (a nejen pro ně) doslova neviditelnými. Ty tam jsou pochvaly a obdivné pohledy, střídají je prý častěji lhostejnost a ignorance.

Více než dvě třetiny uvádějí, že při vstupu do místnosti nenastává u opačného pohlaví vůbec žádná reakce. Řada žen se pak ocitá na druhé koleji – a podle většiny z nich je hlavním důvodem právě věk, citoval Dailymail.

Více než polovina respondentek uvedla, že si nejsou samy sebou ani partnerem vůbec jisté, pouhých 15 procent žen ve věku nad 45 let uvedlo, že mají v partnera a vzájemný vztah do budoucna plnou důvěru.

S věkem klesá sebevědomí

Vědci se snažili zjistit, proč i po tolika životních peripetiích, kterými si mnohé ženy středního věku již prošly, nemají důvěru samy v sebe, nedokážou se postavit za svůj názor, a jsou tak v životě více nespokojené.

Jak se zdá, největším zabijákem sebevědomí u žen kolem padesátky je přítomnost mladších a pohlednějších konkurentek. Mnoho pozitivního pak některým ženám nepřinášejí ani zdravotní komplikace, například se zrakem, kvůli kterému musí nosit brýle.

Téměř polovina účastnic (46 %) pak vidí ještě problém ve věci, o které se podle nich stále málo mluví – menopauze.

„Je patrné, že společnost jako taková se zaměřuje nejen na úspěšné, ale především mladé ženy. Ony jsou ty nejvíce obdivovány, opěvovány. Přitom jsou to právě ženy středního věku, které si už vybudovaly ve společnosti určitou prestiž, založily rodinu, vychovaly děti – z hlediska zásluh jsou na tom rozhodně lépe. Když je jim ale najednou předhazován nejen vyšší věk, ale i fakt, že třeba nejdou v módě s dobou, a nejsou už navíc tak přitažlivé a krásné, je to už samo o sobě problém, který na sebevědomí nepřidá. Když se k tomu pak přidají ještě psychické výkyvy spojené s menopauzou, připadají si prostě nepotřebné a přehlížené,“ vystihla postavení žen středního věku ve společnosti zdravotní expertka Eileen Durwardová.

Muži dozrávají, ženy mizí

A že se to netýká jen obyčejných žen, potvrzuje i slavná a stále pohledná herečka Kristin Scott Thomasová (53 let). Ta již v minulém roce v médiích uvedla, že se v porovnání s mladšími kolegyněmi cítí mnohem více opomíjena.

Na filmovém festivalu v Cannes si prý v obležení mnohem mladších hereček připadala poměrně „neviditelná“.

„Nejde ale jen o pocity ve vztahu či v soukromí. Poznáte to, i když jdete po ulici. I když vypadáte stále dobře, muži už vám tolik neotvírají dveře, jednoduše si vás nevšimnou. Tak nějak jednoduše zmizíte. Bude to znít jako klišé, ale zatímco muži s přibývajícími roky dozrávají a stále si budují svoji pozici, ženy se prostě ztrácejí,“ uvedla Thomasová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám