Hlavní obsah

Když chybí dotyková blízkost, spěje vztah ke krachu

Novinky, zun

Základem kvalitního partnerského soužití je dotyková blízkost partnerů. Když ta chybí, vztah spěje pozvolna ke svému konci. Proto je důležité už při seznamování vnímat, jak moc je nám náš protějšek dotykově příjemný. Doteky a polibky totiž přinášejí naší psychice více než samotný sex.

Foto: Profimedia.cz

Pro vztah je důležitá dotyková blízkost.

Článek

Doteky působí velmi příznivě na naši psychiku, sebevědomí a způsobují pocit, že se cítíme a vypadáme krásně. Přestože jsou tak důležité a lidé po nich touží, z průzkumů vyplývá, že partneři pociťují jejich nedostatek. A ačkoli tvrdí, že jsou ve vztahu šťastní, tři z pěti lidí uvádějí, že touží po častějších dotecích i polibcích se svým partnerem.

Jsou případy, kdy se dotyková příjemnost a blízkost přemění na nezájem, či dokonce až averzi. Proč? Důvodů může být několik. Jedním z nich je, když na sebe partner přestane dbát. Například když má pocit, že už nemusí, protože už má své jisté. V takových případech se vůbec nejedná jen o muže. I ženy např. ztloustnou nebo přestanou dodržovat osobní hygienu či obě věci najednou.

Chorobný žárlivec si lásku nevynutí

Odpor mohou pociťovat také ti, jejichž partner je chorobným žárlivcem. A opět se nejedná jen o muže. Žárlivá žena není nic výjimečného. Ti, kteří si svým naléháním, kontrolou, neustálým tlakem vynucují pozornost jakéhokoli druhu, opravdu nemohou čekat spontánní pohlazení či něco víc od svého partnera.

A velkou část také tvoří páry s nestejnou potřebou sexuálního vyžití. Tento problém se týká spíše žen. Děje se tak hlavně v době, kdy je žena s menší potřebou sexu ještě nějak handicapovaná. Například péčí o malé dítě či děti, nevyspalá či unavená. Vynucování si pozornosti ze strany partnera, pak ženu může dovést až k dotykovému odporu.

Podle psycholožky Alice Vondrové se bohužel tento problém ve většině případů nedá vyřešit. Cesta je podle ní prevence, aby k fyzickému odporu nemohlo dojít. „V momentě, kdy tady dotykový odpor je, tak za mou mnohaletou zkušenost vím, že s tím se už většinou nehne,“ uvedla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám