Hlavní obsah

Závislost na IVF aneb Když touha po dítěti nezná hranic

Novinky, das

Ani deset cyklů IVF neodradilo třiačtyřicetiletou Jessiku od dalších pokusů otěhotnět. Kromě obrovské finanční zátěže si ale velmi ublížila i po zdravotní a psychické stránce. Přesto nedokázala své touze po dítěti říci dost. Naděje v podobě IVF se pro ni stala doslova závislostí.

Foto: Profimedia.cz

IVF

Článek

Bohužel výsledkem téměř desetiletého snažení bylo utracení veškerých finančních úspor, zadlužení, ale i psychické trauma z neustálých emocionálně vypjatých očekávání.

„Jsou to takové záblesky naděje, které neustále podporují nutkání podstoupit ještě jeden 'poslední pokus', který by už konečně mohl vyjít,“ vypráví pro Daily Mail Jessica.

Se svým manželem se začali snažit o dítě, když jí bylo 34 let. Zprvu to vnímali jako akt lásky, který je měl ve vztahu posunout někam dál. Jenže velmi záhy se z touhy po miminku stalo úporné snažení, které do romantiky i zábavy mělo velmi daleko. Po šesti měsících snažení si Jessica zakoupila ovulační testy, aby si s manželem vymezili ideální časy pro milování, a tedy maximalizovali své šance na početí. Tomuto času začali podřizovat úplně vše.

Bohužel ani po roce se jim otěhotnět nepodařilo. Podstoupili s manželem celou řadu vyšetření, nicméně lékaři pravý důvod neplodnosti nikdy neodhalili, a tak i oni spadli do kategorie lidí s diagnózou „nevysvětlitelná neplodnost”.

První pokusy a neúspěchy

„Nejprve nám byla lékaři doporučena metoda – IUI (intrauterinní inseminace). Objednali jsme se tedy na zákrok v jedné nejmenované britské klinice a byli zděšeni, jak se k nám zachovali. Zákrok mi chtěli provádět přímo na chodbě, jelikož měli vyšetřovny plné. Popadl mne panický strach a zákrok jsem si na poslední chvíli rozmyslela. Tisíc liber bylo rázem fuč,” svěřila se Jessica.

Rok poté jim už gynekolog doporučil podstoupit rovnou IVF. První cyklus je vyšel na 6000 liber. Tehdy Jessica poprvé otěhotněla, ale plod se bohužel po čase přestal vyvíjet, a tak potratila. To zklamání bylo neuvěřitelně bolestivé. „Člověk vkládá do IVF takové naděje, že v podstatě neočekává zklamání. A když to zklamání přijde, popadne ho neuvěřitelná bezmoc a strach z toho, co bude dál,“ dodává Jessica.

Následujících šest měsíců čekali na další transfer tentokrát zamrazených embryí. Což je o něco levnější a žena již nemusí brát tolik léků, nicméně i to je vyšlo na 2000 liber. Po tomto zákroku Jessica opět otěhotněla, ale vše se opakovalo. Těhotenství trvalo jen několik dnů, než se plod přestal vyvíjet a došlo k potratu. V téže klinice Jessica podstoupila další dvě kola IVF, tedy zaplatila dalších 12 tisíc liber – a bez výsledku.

Protože lékaři stále neznali příčinu jejich problémů s početím, Jessica začala zkoušet i nejrůznější alternativy, jež mohly šance na jejich početí zvýšit. Začala jíst nejrůznější doplňky stravy, zkoušela akupunkturu apod. I to něco stálo, přesto to k žádnému výsledku nevedlo.

Další naděje

Psychika Jessiky byla v katastrofálním stavu. Všechny kamarádky kolem měly děti anebo byly alespoň těhotné, a ona stále nic.

Po čtyřech letech pokusů a omylů se stal malý zázrak. V té době se s manželem Jessica přestěhovala na venkov a začali navštěvovat novou kliniku. Po několikatýdenní léčbě Jessica podstoupila pátý pokus, a opět bez úspěchu. Několik měsíců poté se ale u Jessiky neobjevila menstruace a po vyšetření zjistila, že je těhotná, tentokrát ale naprosto zázračně přirozenou cestou. Ani tento malý zázrak však neskončil šťastně. Po ultrazvuku jim lékař sdělil, že se jedná bohužel o mimoděložní těhotenství, které muselo být okamžitě operativně odstraněno.

Ani poté se ale Jessica svého snu mít vlastní dítě nevzdala. Bohužel její manžel už s ní přestával sdílet toto odhodlání a jejich vztah se začal pomalu rozpadat. Zlom nastal asi o půl roku později, kdy se Jessica chystala podstoupit další transfer zamražených embryí. Jednoho večera Jessica dostala hysterický záchvat a její manžel se od ní odstěhoval, nicméně přes to všechno jí slíbil, že ji i nadále bude podporovat v jejím IVF snažení.

Byli domluveni, že pokud bude tentokrát jejich pokus úspěšný, zůstanou spolu, ale pokud ne, definitivně se rozejdou. Těhotenství se potvrdilo, a proto se její manžel vrátil k ní domů a oba se začali těšit na miminko. Už měli vybraná jména a užívali si ten pocit, že byli konečně za jejich obrovské úsilí odměněni. Ačkoli to tentokrát vypadalo opravdu nadějně, v devátém týdnu přestalo plodu bít srdce a Jessica opět potratila.

Přes všechnu bolest ale manžel nedostál svého předchozího rozhodnutí a s Jessikou i nadále zůstal. Oba ale začali trpět obrovskými výčitkami. Jessica začala příčinu hledat i ve své psychice a začala absolvovat nejrůznější kurzy sebeobjevování a sebeovládání, které jí měly pomoci nalézt řešení její situace.

Nové naděje v podání kontroverzního IVF poradce

Jednoho dne se Jessica rozhodla požádat o pomoc Mohameda Taranissiho, kontroverzního londýnského IVF poradce, který je ovšem v Británii skutečným pojmem. Dokonce se zde říká, že jestli neplodný pár někdy otěhotní, tak jen díky němu.

V roce 2011 se tak Jessica rozhodla pro svůj osmý pokus. Až na této klinice si uvědomila, jak se z IVF stal obrovský byznys. Čekárna byla plná žen různého věku, jež byly ochotny zaplatit průměrně 12 tisíc liber za jeden cyklus.

Mohamed Taranissi působil velmi charizmaticky. Ne náhodou většina žen podlehne jeho kouzlu, že on je skutečně tím nejlepším odborníkem a dělá opravdu vše proto to, aby otěhotněly. Prozřela až v okamžiku, kdy po dvou neúspěšných cyklech byl její účet o dalších 24 tisíc liber lehčí.

Přesto všechno Jessica své úporné snažení o dítě nevzdala. O několik měsíců později podstoupila další IVF cyklus, tentokrát na klinice, která se specializuje na přirozenější přístup, a tedy používá ke stimulaci vaječníků méně hormonů a podpůrných léků. Tento další neúspěšný pokus ji vyšel na další 4000 liber.

S manželem tak přišli o všechny finanční rezervy, ale také o peníze, které jim půjčili nejbližší a kamarádi. Přesto všechno Jessica nedokáže říci dost a je přesvědčena, že pokud jí ještě někdy někdo nabídne nějakou možnost léčby neplodnosti, která by u ní mohla zafungovat, opět do toho půjde, a to bez ohledu na finanční náklady a zdravotní dopady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám