Hlavní obsah

Sexuolog Jaroslav Zvěřina: Léčebné metody ženských dysfunkcí

Právo, Jaroslav Zvěřina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už řemeslníci ve starověku vyráběli napodobeniny pohlavního údu, které nepochybně neplnily jen dekorativní účel. Nemusely sloužit pouze k onanii, někdy se využívaly také k léčbě. Tehdejší medicínské autority popisují ve svých spisech řadu onemocnění, jejichž původ přisuzovali lékaři postižení dělohy. Zahrnovali je pod pojem „hysterický“ (hystera byl řecký název pro tento orgán). Za účinný léčebný zákrok považovali třeba zrovna u hysterie masáž pohlavních orgánů.

Foto: Profimedia.cz

Moderní ženy už neděsí hrozivé zdravotní následky masturbace.

Článek

Také Galén a další slavní lékaři z přelomu starověku a středověku, navrhovali u této poruchy stimulaci poštěváčku a poševního vchodu, která přivede ženu k orgasmu a k žádoucí relaxaci tělesné i duševní.

Porodní báby používaly zmíněné léčebné výkony ještě v 19. století. Zároveň však strašily ženy i muže tím, že masturbace může napáchat nenapravitelné škody na jejich zdraví a psychice.

Technika ovládla v průběhu 19. až 20. století průmyslovou výrobu. A pozvolna pronikala i do oblasti sexu. Místo „rukodělné“ stimulace pohlavních orgánů nabízela třeba vodní nebo horkovzdušné sprchy, ale hlavně různé vibrační přístroje.

První elektrické vibrátory se začaly vyrábět někdy koncem devatenáctého století. Ukázaly se spolehlivějším dráždidlem než sebešikovnější manipulace rukou. Na počátku dvacátého století najdeme i mezi lékařskými přístroji masážní vibrátory, které měly kontaktní část plochou nebo kónickou.

Ty první sloužily k povrchové masáži genitálu, zejména pak poštěváčku, ty druhé, které napodobovaly tvar ztopořeného penisu, ke dráždění pochvy.

Proč vznikaly podobné přístroje pro ženy a ne tak často pro muže?

Dámy dosáhnou pocitového vyvrcholení v průběhu pohlavního styku méně často a méně spolehlivě než pánové. A to až v 80 % případů. Různé nekoitální praktiky v rámci milostné předehry, a v některých případech samozřejmě také vhodně použitý vibrační aparát, u nich mohou zvýšit spolehlivost orgasmu.

U těch, které s ním mají problém, lze uplatnit různé formy hydroterapie (vířivé lázně nebo tlakové sprchování podbřišku) a elektroterapie. Ty využívají nízkokapacitní elektrody a někdy se zavádějí až do pochvy.

Kolega Radim Uzel kdysi prokázal, že na sexuální vzrušivost žen mají blahodárný vliv teplé poševní tampóny s lázeňskou rašelinou. Ale i u této terapie lze uplatnit různé formy mechanických masáží nebo vibrací.

Moderní erotický byznys nabízí bohatou škálu nejrůznějších „udělátek“. Od prostých napodobenin penisu až po rafinované vibrující konstrukce určené k masáži genitálu, pochvy a konečníku, či anální krajiny.

Využití těchto pomůcek může být různé. Nejčastěji slouží k onanování. Moderní ženy už naštěstí neděsí hrozivé zdravotní následky masturbace. Proto se tomuto neškodnému počínání oddávají častěji, než tomu bylo dříve. Někdy se s ním dokonce nemusí tajit před svými partnery či partnerkami a pomůcka může posloužit ke zlepšení partnerského sexu.

Vibrátory pomáhají i ženám, které mají potíže s dosahováním orgasmu

Většinou jde o sexuální dysfunkci. Nebývá snadné ji zvládnout. Sexuologové zjistili, že velmi dobrých efektů dosahují vibrátory, u nichž lze regulovat sílu a frekvenci vibrací. Slabší pohlaví vnímá totiž velmi proměnlivě ty, které jsou mu příjemné.

Sexuologové se někdy setkávají s poruchou, která se nazývá vaginismus. Postižené ženy mají strach z čehokoliv, co by mohlo proniknout do jejich pochvy. Když se muž snaží zavést do ní penis anebo jen prst, reaguje automatickým stahem. U pacientek vyvolává intenzivní bolest. Léčba spočívá v trpělivém uvolňování vaginy.

Uplatní se zde hlavně prsty ženy a jejího partnera. Pomoci může i vhodně dimenzovaný vibrátor. Nejprve menší a pak větší. Ideální je, když partneři dosáhnou takového uvolnění pochvy, které umožňuje soulož.

Existuje i opačný problém. Nezkušený mladý muž může mít až panický strach z toho, že se jeho objemný penis nevejde do pochvy jeho křehké a drobné partnerky. Vhodně dimenzovaný vibrátor ho může názorně přesvědčit, že to není problém. Taková demonstrace koitu je ovšem nutná jen výjimečně. Zejména u dnešní generace odkojené filmy a videi s detailním zobrazováním sexuálních intimností.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám