Hlavní obsah

Jak porozumět mužům

Novinky, Dana Sokolová

Taky máte občas pocit, že na vás doma muž mluví nějakým cizím jazykem. Ať se snažíte sebevíc, tak mu jednoduše vůbec nerozumíte? Pak vězte, že nejste sama, s tímto problémem se potýkají milióny žen na celém světě. Muži jinak myslí, a tudíž i věci vnímají naprosto odlišně než vy.

Foto: Profimedia.cz

Muži jinak myslí, a tudíž i věci vnímají naprosto odlišně než ženy.

Článek

Podívejte se s námi na několik rad, které vám s muži usnadní komunikaci, a vy budete mít šanci zlepšit partnerské porozumění.

1. Neočekávejte, že váš muž zvládne dělat více věcí najednou

Nikdy nemluvte se svým mužem o důležitých věcech, pokud přitom dělá něco jiného, a je úplně jedno, zda opravuje auto či sleduje v televizi hokej. Jakmile je jeho mysl již něčím zaměstnaná, komunikace s ním nemá význam. Samozřejmě to ale hned neznamená, že ho vaše starosti a problémy nezajímají. Jen potřebuje klid a čas soustředit se na ně.

Buďte proto trpělivá, počkejte až s tím, co zrovna dělá, skončí a až poté na něj mluvte. Zajisté budete mile překvapena, jak snadné je s ním komunikovat.

2. Pravidlo 30 vteřin

Zeptáte-li se muže na jeho názor či jeho pocity, pak nečekejte okamžitou odpověď. Dejte mu na ni dostatečný čas. Muži neumí tak jednoduše vyjádřit své pocity jako ženy. Trvá jim déle, než si vše v hlavě srovnají a jsou schopni se vyjádřit.

Pokud mu tedy položíte nějakou otázku, pak počkejte alespoň 30 vteřin, než vám na ni začne odpovídat. Během této doby ho nijak nepopohánějte, nenabízejte mu žádné možné varianty, jen tiše naslouchejte.

Jakmile mu dáte na odpovědi více času, nebudete ho jakkoliv přerušovat, doplňovat, mluvit za něj, pak bude postupně sdílnější a k vám mnohem otevřenější.

3. Muži řeší problémy

Žena, když má problém, pak o něm dokáže hodiny mluvit a tzv. se z trápení vymluvit. Pro muže je ale tento způsob řešení problémů velmi frustrující. Nechtějí o problémech zdlouhavě mluvit, chtějí je hned začít řešit.

Proto pokud máte nějaký problém, požádejte nejprve muže, aby vám jen naslouchal a dokud mu nedáte povel, aby nic nekomentoval. Až pak se muž dokáže patřičně uvolnit a vyslechnout vás do konce a dozvědět se tak meritum věci.

4. Omezená kapacita pro detaily

Zatímco ženy se zaměřují na vidění světa pod drobnohledem a pohlíží na samotné detaily věcí, muže zajímají jen fakta a směr, který jim umožní dostat se z bodu A do bodu B. Muži v podstatě vnímají jen ty hlavní body, a pokud zacházíte do přílišných detailů, přestanou vnímat.

Pokud tedy chcete se svým mužem skutečně mluvit, buďte věcné a přímé. Zapomeňte na všechny ty detaily, které vás k té příležitosti napadají. Váš muž je prostě jen muž a nechtějte po něm věci, které mu nejsou přirozené a dané. Určitě ho zajímá to, co mu říkáte, jen to všechno s těmi přílišnými podrobnostmi není schopen vnímat.

5. Muži neumí předvídat

Váš muž neumí číst vaše myšlenky, a jestli něco postrádá, pak důvtip, aby si věci domýšlel. Pokud tedy po něm něco chcete, pak mu to napřímo řekněte. Bohužel samotného ho to nenapadne. Ani tehdy, kdy mu mnohé naznačíte.

Pokud od svého muže něco očekáváte, pak buďte konkrétní. Nenechávejte muže, aby se sami dovtípili. Jedině tak se vyvarujete případného zklamání. Muži jsou velmi logické bytosti a nejlépe reagují na jasné a konkrétní informace. Vše ostatní jim přijde příliš vágní.

Pro příklad: Místo abyste svému muži řekla, že z jeho strany postrádáte zájem a náklonnost, tak rovnou jděte k věci: „Prosím tě, mohl bys mi dát každé ráno pusu, než půjdeme do práce a večer před spaním?” Možná vám to připadá hloupé si o vše říkat, nicméně v komunikaci s muži nic jiného nefunguje. Pokud tedy chcete být po všech stránkách spokojené a šťastné, pak buďte přímé.

6. Každá snaha musí být náležitě odměněna

Pokud muž pro vás něco udělá, pak ho za to řádně pochvalte. Když ho místo pochvaly začnete kritizovat a hledat na všem chyby, pak se nemůžete divit, že pro vás příště už nic neudělá, a pokud ano, bude mít plnou pusu připomínek a důvodů, proč to nejde. Každou snahu je jednoduše potřeba ocenit, přestože to není dle vašich představ.

Až po ocenění můžete k dané věci mít konkrétní připomínky a slušně poprosit o změnu. Čím víc budete v těchto věcech diplomatické, tím více pro vás muži budou dělat, a to zcela jistě bez donucení.

7. Poskytovatelé

Muži jsou od přírody poskytovateli. Pokud vědí, co potřebujete, rádi to zajistí. Nesmíte se jich, ale neustále ptát, proč to dělají či s jakým účelem. Tyto otázky je dost dobře mohou od dalšího poskytování služeb odradit.

Lepší než ptát se je za vše patřičně poděkovat a nehledat v tom nic dalšího.

8. V každém muži je kus gentlemana

Ženy si často ztěžují, že jejich muži postrádají gentlemanské chování. Podle odborníků tomu tak ve skutečnosti nemusí vůbec být. Stačí, když jsou ženy k jednotlivým činům svých mužů dostatečně vnímavé, nepodceňují je a jsou schopné přijímat od počátku vztahu nejrůznější komplimenty. Dost často se stává, že ženy na počátku vztahu své partnery od řady věcí zrazují a po čase jim ty věci chybí.

Pokud se vám tedy muž bude na začátku vztahu dvořit, nechte ho. Radujte se z každého takového okamžiku. Dejte mu od počátku znát, že vás těší každá jeho pomoc a je jedno zda při nošení těžkého kufru, otevírání dveří či při napouštění vany.

Radujte se s každého překvapení, nestyďte se přijímat dárky i lichotky. Čím víc bude vidět, že se radujete z jeho činů, tím bude pozornější a vnímavější.

9. Muži chtějí, abyste byly šťastné

Každý muž touží být vítězem ve všem, co dělá, tedy i ve vztahu. Tím největším jeho vítězstvím je vidět vás šťastnou. Možná to tak nevypadá, ale je tomu tak. Pokud ale každý den vidí, jak jste utrápená, nespokojená, neustále stěžující si a v podstatě nešťastná, přestane se po čase snažit. Svůj boj jednoduše vzdá, jelikož usoudí, že on již prohrál a dá šanci někomu jinému, aby u vás dosáhl vítězství.

Pokud tedy chcete, aby i váš partner byl ve vztahu spokojený, pak mu začněte věřit, že pro vás chce skutečně jen to nejlepší. Že se opravdu snaží, abyste byla šťastná, i když mu to vždy zcela nevychází. Svou důvěrou muže povzbudíte a dodáte mu sebevědomí, což se vám v budoucnu zajisté v pozitivním slova smyslu vrátí.

Nebojte se mu jednou za čas říct, jak moc si ho vážíte a jak vám je s ním dobře. Pokud k tomu všemu ještě přidáte milý úsměv, vězte, že váš muž nebude mít potřebu hledat štěstí jinde.

10. Důvěra je základ

Žádný muž nechce od své ženy neustále slyšet, jak moc za poslední dobu přibrala, jak má velký zadek, malá prsa, ošklivé vlasy, obličej plný vrásek a pupínků či celkově vypadá blbě. Pokud se muž jednou do nějaké ženy zamiluje, pak ji i po letech vnímá jako krásnou a roztomilou ženu, po které vždy toužil a chtěl s ní být.

Jakmile ale od rána do večera slyší, jak mu neustále předhazujete své nedostatky, začne je i on sám tak vnímat.

Naučte se tedy mít ráda sebe samu, a pokud chcete na sobě nějaké věci změnit, pak tak čiňte hlavně kvůli sobě a ne kvůli partnerovi. Pokud budete znát svou cenu, a věřit své vlastní atraktivitě, pak vás tak bude vnímat i partner.

Čtěte také
Jak si z pozice milenky vybudovat skutečný vztah
Být milenkou není snadné: Některé ženy na svou pozici mohou i doplatit. Více se dočtete ve čtvrteční příloze deníku Právo.

Reklama

Související témata:

Související články

Nelehký život s hysterickým partnerem

Život jako na houpačce. Jeden den jste zahrnováni city, pozornostmi, láskou a druhý den slyšíte výčitky, obviňování a jste nejhorší ze všech. Tak může vypadat...

Výběr článků

Načítám