Hlavní obsah

Vztah jako automobil potřebuje pravidelnou údržbu

Vztah je jako automobil a vyžaduje pravidelnou údržbu a neustálou péči. Pokud tedy partneři touží po trvalém a fungujícím vztahu, měli by se podle psychologů z Illinoiské university držet pěti základních strategií takové údržby.

Foto: Profimedia.cz

Vztahy jsou jako auta v tom smyslu, že musíte určité věci neustále udržovat v chodu.

Článek

„Vztahy jsou jako auta v tom smyslu, že musíte určité věci neustále udržovat v chodu, zvláště pokud chcete vztah posílit a uchovat své intimní pouto s partnerem i po letech,“ tvrdí profesor Brian Ogolsky.

Těmi nejdůležitějšími strategiemi ve vztahu jsou tedy otevřenost, pozitivita, ujišťování, sdílení úkolů a cílů, sdílení přátel a sociální skupin.

1. Otevřenost 

Otevřenost znamená, že je partner schopen ve vztahu nejen hovořit o svých pocitech, ale také podporovat aktivně partnera k tomu, aby o svých pocitech s ním hovořil.

V praxi to znamená, že se o druhého a jeho pocity aktivně zajímáte a ptáte se na ně.

2. Pozitivita

Pozitivita znamená, že je člověk zábavný, schopen dělat si ze života legraci a jednat povzbudivě a podporovat druhé s úsměvem.

3. Ujišťování

Velmi důležité je stále ujišťovat partnera, že jste s ním rád/a a že s ním plánujete vydržet skutečně dlouho, nejlépe navždy.

4. Sdílení úkolů a cílů

Rozdělit si vzájemné povinnosti a závazky vždy rovně by mělo být samozřejmostí. Nikde není napsáno, že ženy dělají jen ženské práce a muži mužské apod.

5. Sdílení přátel a sociálních skupin

Každý by měl hned od počátku aktivně začleňovat své přátele a rodinu do společných aktivit. V budoucnosti to může hrát opravdu důležitou roli.

Tyto strategie jdou ruku v ruce. Kdo vykonává jednu, většinou automaticky dělá i jinou. A navíc tím motivuje partnera.

„Osoby, které používají jakoukoli z těchto udržovacích strategií, nejenže jsou spokojenější se svým vztahem a oddanější svému vztahu, ale také většinou cítí dlouhodobě lásku a nadšení z partnera,“ tvrdí Oglosky, jehož výzkum se opírá o mnohaleté sledování několika desítek tisíc trvalých vztahů.

Hrozbou podle něj není jen to, že tyto strategie partneři nenásledují, ale také to, že jeden partner má pocit, že druhý nevěnuje vztahu dost úsilí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám