Hlavní obsah

Zůstat v manželství bez sexu nebo raději odejít

Novinky, Dana Sokolová

Koncem roku mnoho lidí přehodnocuje svůj dosavadní život a přemýšlí o změnách, ke kterým je nový rok přímo vybízí. Přicházejí na řadu i těžká rozhodnutí, zda zůstat v neuspokojivém vztahu či raději odejít.

Foto: Profimedia.cz

Dva lidé vedle sebe mohou žít i bez sexu, ale do vzájemné harmonie to má obvykle daleko.

Článek

Sex je nedílnou součástí každého harmonického vztahu. Neustále ale přibývá párů, které se milují méně než desetkrát za rok, a vina není vždy na straně ženy, ale stále častěji i u muže.

Samozřejmě dva lidé vedle sebe mohou žít i bez sexu, ale do vzájemné harmonie to má obvykle daleko. K životu jednoduše nestačí jen láska a vzájemná úcta jednoho k druhému či téměř dokonalý přátelský vztah. Intimita je pro spokojený vztah stejně důležitá jako vše ostatní.

V evropských zemích tento problém lidé obvykle řeší tím, že si pro uspokojení svých sexuálních potřeb naleznou milenku/milence či volné chvilky tráví masturbací. Jen menšina z nich vztah definitivně ukončí.

Odejít od člověka, který je dobrý přítel/přítelkyně, výborný otec/matka totiž není vůbec jednoduché. Nikde totiž není napsáno, že na světě existuje člověk, se kterým by jedinci bylo dobře po stránce sexuální i citové.

O čem všem je nutné přemýšlet

Pokud mají partneři skvělý sex na počátku vztahu a až časem intimita uvadá, je nutné nejprve zjistit, zda sex partner nepoužívá jako nástroj k vyjednávání. Často se stává, že jedinec odmítá sex jen proto, že je na druhého naštvaný či mu jednoduše vadí věci, které se sexem vůbec nesouvisí.

Vždy je tedy dobré otevřít otázku, proč druhý sex odmítá a případně uznat, že je to problém, který je nutné řešit, nejlépe za pomoci odborníků. Vzájemná dohoda o řešení problému je vždy tím nejlepším ukazatelem, že oba partneři o další fungování vztahu skutečně stojí a jsou ochotni pro něj udělat maximum.

Jen skutečně vzácně spolu dokážou žít dva lidé šťastní až do smrti bez sexu. Jednoduše vždy je ve vztahu jeden, který není intimně uspokojen, což se odráží i v jeho náladách, postojích apod.

Vztah bez intimity a fyzické blízkosti tak obvykle končí rozchodem nebo milostným trojúhelníkem.

Reklama

Související témata:

Související články

Radim Uzel: Trpký osud utajovaných milenek

Muslim žijící v mnohoženství asi nikdy nepochopí slastný pocit křesťanského nevěrníka, který má kromě manželky ještě ilegální milenku. Jeden psycholog nazval...

Výběr článků

Načítám