Hlavní obsah

Přátelství s benefity jako výzva i sexuální zkušenost

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnešní doba klasickým vztahům příliš nepřeje. Přemíra voleb tzv. overchoice mladým lidem ztěžuje seznamování, a proto raději volí nezávazné soužití mezi přáteli, které je nijak neomezuje a zároveň jejich životní potřeby plně uspokojuje.

Jak Češi vnímají přátelství s benefityVideo: Novinky

 
Článek

Mladí lidé se tak spolu přátelí, souloží, tráví dovolené, což jim nebrání nijak v kariéře ani v zábavě. Nemusí se tak omezovat, vázat a řešit nejrůznější vztahové trable. Navíc kamarádská výpomoc obvykle nestojí žádnou námahu, peníze či čas strávený složitým seznamováním.

Podle některých výzkumů přátelství s benefity lidem svědčí. Například podle profesora Anthony Paika z University of Iowa mladí provozující přátelství s výhodami nejsou nijak méně šťastní než ti, kteří to od počátku chození s někým myslí vážně. Ale většina odborníků se shoduje, že u takového vztahu převažují stinné stránky.

Velké zápory

„Přestože je tato forma přátelství a vzájemné výpomoci pro mladé lidi velmi lákavá a zdá se jim být praktická a efektivní, obvykle je funkční jen krátkodobě. Ano, člověk má pocit, že přátelstvím s benefity zaplácne několik much jednou ranou – bude mít v blízkosti kamaráda či kamarádku, se kterou si rozumí, bude mít pravidelný sex a nebude mít žádné závazky. Ale ti, kteří se už někdy do přátelství s benefity pustili, ví, že to není taková idylka, jak se zdá. Protože přátelství s benefity ve většině případů zničí přátelství, a způsobí zklamání minimálně na jedné straně, přesněji u toho partnera, který není ve skutečnosti přítel, ale je tajně do svého kamaráda s benefity zamilovaný,“ vysvětluje sexuoložka Alex Doležalová z www.alexdolezalova.cz a dodává:

„Navíc jedinec, který je v přátelství s benefity zamilovaný, přichází udržováním tohoto vztahu o možnosti se seznamovat s jinými perspektivními jedinci. A utíká mu tedy čas, zejména pak ženám.“

Pohled psycholožky potvrzuje i psychoterapeutka Rachel Morrisová. Podle ní sex všechno mění, a to především u žen. V okamžiku, kdy žena začne být „intimní“ kamarádkou, její pocity zaznamenají proměnu. Je to dáno hormonem oxytocinem, který se aktivuje v ženském mozku při sexu a dává ženě z biologického hlediska pokyn, aby usilovala o utvoření vztahu s tímto mužem.

Foto: Profimedia.cz

„Mladí lidé dnes velmi rádi předstírají, že sex není důležitější než podání rukou. Přesto intimita má hluboký vliv na emoce, které mohou být následně pro jedince velmi matoucí, a to zejména pro ženy. Pokud tedy někdo věří, že přátelé spolu mohou spát a přitom nezničit své přátelství, pak jsou velmi naivní,“ uzavírá Morrisová.

Sex až na druhém místě

U přátelství s výhodami by mělo hrát nejdůležitější roli právě přátelství, sex jako takový by měl být jen třešničkou na dortu. Přesto průzkumy jednoznačně dokazují, že muži si velmi záhy priority prohodí a uspokojení sexuálních potřeb se pro ně stane tím nejdůležitějším.

Muži jsou z biologického hlediska naprogramováni tak, aby zaseli svá semena, ale city nechali i při sexu stranou. Proto i muži přátelství s benefity obvykle prožívají zcela jinak než ženy.

Nové zkušenosti jako výzvy

Celý náš život je o zkušenostech, které nás posouvají dál a ne jinak je tomu u přátelství s benefity.

„I tato zkušenost nám může velice pomoci v tom, že si ujasníme, co od vztahu chceme a co ne a možná se díky této zkušenosti v budoucnu rozhodneme pro perspektivnějšího partnera, než bychom si vybrali, kdybychom tuto zkušenost neměli. A také se díky této zkušenosti budeme v novém perspektivním vztahu chovat pravděpodobně jinak, než kdybychom tuto ve výsledku bolestnou zkušenost neměli,“ upozorňuje Alex Doležalová a dodává:

„Proto je dobré si alespoň jedním přátelstvím s benefity projít, jednak proto, aby člověk získal zkušenost s touto formou vztahů, a za druhé také proto, aby někdy v budoucnu nelitoval, že si přátelství s benefity nevyzkoušel.“

Foto: Profimedia.cz

Křehká hranice

Žádné přátelství mezi mužem a ženou se obvykle neobejde bez jisker erotiky. Dokonce i u celoživotních přátel může ve slabé chvilce dojít k něčemu eroticko-sexuálnímu, což obvykle velmi rychle odezní. Aby ti dva byli schopni i poté fungovat jako přátelé, je zapotřebí si nastavit hned na začátku pravidla.

„Přátelé, kteří se chtějí pustit do sexu, by si měli především uvědomit, že jeden z nich není jen přítel, ale že je ve skutečnosti zamilovaný a tajně doufá, že skrze přátelství s benefity svého kamaráda či kamarádku nakonec sbalí. Takže realita pak většinou vypadá tak, že kluk s holkou pravidelně souloží a ona doufá, že jednoho dne si její „kamarád“ uvědomí, jak je pro něj důležitá a že ji vlastně miluje a nechá si ji jako stálou partnerku.

Každý chce mít v určitých ohledech punc jedinečnosti a exkluzivity, což mu přátelství s výhodami obvykle znemožní.

Opak je však pravdou, nezamilovanému muži taková situace velice vyhovuje, má sex zadarmo kdykoli se mu zachce a rozhodně víc nechce, protože kdyby chtěl více, tak by s holkou normálně chodil. A vše končí tím, že po čase, kdy se muž opravdu nerozhoupe a nenabídne své kamarádce stálý vztah, ona na něj začne tlačit, manipulovat sexem – přestane mu sex dávat ochotně a pravidelně a brzy na to je po sexu i po přátelství.

Stejně tak může být v přátelství s benefity zamilovaný muž, a pak vztah vypadá tak, že dívka se zamilovaným mužem mává, zneužívá ho, užívá si jeho zájmu, ale ve skutečnosti někde jinde hledá nového perspektivního partnera, ke kterému nakonec odejde,“ upozorňuje Alex Doležalová.

Přítel či přítelkyně s benefity je tak vždy na pomyslném žebříčku důležitosti až na druhém místě. Ta první příčka bude vždy rezervovaná pro skutečného partnera či partnerku pro život. Což dlouhodobě nikdo neunese. Každý chce mít v určitých ohledech punc jedinečnosti a exkluzivity, což mu přátelství s výhodami obvykle znemožní.

Problém může nastat i v okamžiku, když jedinec zjistí, že má ten druhý hned několik přátel s výhodami. Myšlenky na nahého partnera v cizí náruči neponechají v klidu skutečně nikoho, ani tedy „pouhého“ přítele s benefity.

Takže všichni uvažující o přátelství s benefity by měli myslet na to, že ve výsledku časem přijdou jak o přátele, tak i milence. Z tohoto vztahu budou mít v kapse pouze jednu novou životní zkušenost s partnerskými vztahy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám