Hlavní obsah

Psychologický rozdíl mezi pohlavími je ještě větší, než se dosud myslelo

– Washington
Novinky, das

Ženy jsou z Venuše a muži z Marsu již není jen vtipný název oblíbené knihy. Podle vědců je to realita, kterou nelze podceňovat. Dokazují to tři nezávislé evropské vědecké studie, podle nichž jsou rozdíly mezi muži a ženami po psychologické stránce mnohonásobně větší, než se doposud myslelo.

Foto: Profimedia.cz

Ženy jsou z Venuše a muži z Marsu

Článek

"Myšlenka, že existují jen malé rozdíly mezi osobnostními profily mužů a žen, by měla být pro špatnou dosavadní metodiku jednoznačně odmítnuta," tvrdí vědci v odborném časopise Plosone.org.

Vědci vycházejí ze svých nejnovějších studií, kdy za pomoci nové metodiky přezkoumali všechna dosavadní vědecká zjištění.

Vědci z italského Turína prověřili průzkum z roku 1993, kterého se zúčastnilo 10 tisíc mužů a žen ze Spojených států, a z kterého kdysi vzešel tolik oblíbený dotazník uznávaných psychologů: Šestnáctifaktorový osobnostní dotazník (16 PF). Ten získává od účastníků informace zaměřené na vlastnosti jako je dominance, citlivost, bdělost, samostatnost, perfekcionismus či napětí.

Po prozkoumání starých dat zaznamenali vědci velké rozdíly mezi daty získanými od žen a od mužů.

Pro ženy jsou typické  vlastnosti: citlivost, vřelost a předtucha. Pro muže: dominance, emocionální stabilita a smysl pro zodpovědnost.

"Jedná se o extrémně velké rozdíly v normách psychiky," napsal vedoucí týmu vědců Del Giudice a jeho slova potvrdili i britští vědci Tom Booth a Paul Irwing z University of Manchaster.

Podle nich mohou být tato zjištění základem pro další studium psychologických rozdílů pohlaví a jejich biologický a kulturní původ.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám