Hlavní obsah

Počet pohlavních nemocí roste, neznalost je alarmující

Právo, Petr Veselý

Situace je znepokojující. Počet případů, kdy lékaři pacientům diagnostikují chlamydie, syfilis nebo virus HIV, vytrvale stoupá. A to průběžně. Pryč jsou doby, kdy se výskyt pohlavních chorob zvyšoval po létě nebo po dnech delšího volna, jako jsou třeba vánoční svátky a Nový rok.

Foto: Profimedia.cz

Počet pohlavních nemocí roste.

Článek

Chování lidí se totiž mění. Stalo se hazardnějším v průběhu celého roku. Spousta z nich se navíc přestala pohlavních chorob obávat. Bere je jako součást rizika nebo jako nutné zlo, které život přináší. Alespoň do té doby, než se nakazí. „Není ničím výjimečným, když se stýkají s několika sexuálními partnery najednou,“ říká MUDr. Hana Zákoucká ze Státního zdravotního ústavu o vztazích stoupajícího počtu mladých lidí. Situace, kdy mají v mobilu pět, deset nebo patnáct kamarádek, případně kamarádů, s kterými mohou strávit „hezkou noc“, už také není tak výjimečná jako kdysi.

A častěji než dřív se rovněž stává, že si partner s obtížemi vzpomíná na jméno svého sexuálního partnera, o příjmení ani nemluvě. U kapavky dochází nejčastěji k nákaze u lidí ve věku mezi 20 až 30 lety, u syfilis pak mezi 30 až 40 roky. Tu ale lékaři opakovaně diagnostikovali i u 15letých dívek, stejně jako u osmdesátiletých mužů. Nízký ani vysoký věk tedy nepředstavuje žádnou velkou ochranu.

Foto: Profimedia.cz

Hormonální antikoncepce nestačí. Prezervativ je jistější.

Nebezpečný orálek

Zarážející je zároveň neznalost některých mladých dívek. „Myslí si například, že nákaze HIV/AIDS, syfilis, kapavky nebo chlamydií zabrání hormonální antikoncepce,“ říká doktorka Zákoucká. „Nevědí, že je ochrání pouze před otěhotněním.“ Podle ní by je měl poučit gynekolog nebo aspoň jejich matka. Řada mladých se také mylně domnívá, že k infikování těmito nemocemi nemůže dojít při pohlavím styku do konečníku nebo při dráždění pohlavních orgánů ústy, tedy při orálním sexu. Bohužel může.

Co platilo kdysi, to už neplatí

Pokud jde o šíření pohlavních chorob, neplatí ani další věci. K infikování virem HIV docházelo zpočátku především mezi homosexuální komunitou. I v současné době reprezentují muži, kteří mají sex s muži, asi 60 až 70 procent HIV pozitivních. Dnes už víc než třetinu nakažených však tvoří heterosexuálové. Virus se šíří i mezi těmi, kteří zkoušejí homosexuální styky ze zvědavosti. Nebo mezi mladíky, kteří se živí prostitucí s homosexuálně orientovanými klienty. V minulosti přenášeli pohlavní nemoci často prostitutky a narkomani, ale také určití lidé pracující ve službách, jako jsou restaurace, hotely, ubytovny apod. V současné době se šíří bez ohledu na povolání a sociální postavení.

Prezervativy jako účinná ochrana

„Pokud jde o ochranu při pohlavním styku, měli bychom spoléhat především na sebe,“ říká MUDr. Hana Zákoucká. „Svěřit ji totiž bezvýhradně partnerovi, to není ta nejbezpečnější cesta.“ Nejúčinnější obranou je používání prezervativů. Podle evropských odborných studií ví 90 procent mužů, kteří mají styk s muži, že jedinou účinnou ochranou je právě kondom.

Při pohlavním styku ho však používá jen 55 procent z nich. A v ČR dokonce pouze 40 procent. U heterosexuálních partnerů to bývá podle jiného výzkumu asi 60 procent mužů. „Lidé by je měli používat nejen při běžném pohlavním styku, ale také při análním a při orálním sexu,“ upozorňuje doktorka Zákoucká. „Dobré je vědět i to, že naše ochota použít prezervativ klesá s množstvím vypitého alkoholu. Ukazují to průzkumy.“

Foto: Profimedia.cz

To, že se HIV nešíří lavinovitě mezi narkomany, je také výsledek dobré práce středisek, která jim dávají zdarma sterilní jehly. Pohlavní choroby však často šíří ti narkomani a narkomanky, kteří si přivydělávají prostitucí.

Typické příznaky

Jak u sebe poznáte příznaky pohlavní choroby?

Chlamydie, přesněji řečeno nákaza Chlamydií trachomatis (CTR), se obvykle hlásí svěděním, pálením a bolestmi v močových nebo pohlavních cestách, případně výtoky z nich. Klinický obraz nemoci je velice různorodý. U někoho prakticky bez příznaků, u jiného se objeví vodnatý až hlenovitý výtok nebo krvácení, případně komplikovaný zánět malé pánve. U některých lidí však probíhá méně nápadně. Proto může dojít k jejímu zanedbání a dalšímu šíření. Tím spíš je potřeba zajít při prvních signálech něčeho neobvyklého ke gynekologovi, urologovi nebo kožnímu lékaři. Léčba počínající infekce je totiž výrazně úspěšnější.

Kapavka se projevuje pálením až řezáním při močení a obvykle hnisavým výtokem. U mužů se objeví do dvou dnů až týdnů, u žen dokonce až po třech týdnech. Ty často trpí i výtokem z pochvy a zánětem děložního čípku. Pokud nemoc neléčíme včas, hrozí u mužů a žen neplodnost, podobně jako v případě chlamydií. Infekce může postihnout rovněž hltan (při orálním sexu) nebo konečník (při análních praktikách). Tato nákaza se léčí antibiotiky stejně jako ta předchozí.

U syfilis bývá typickým příznakem tvrdý vřed, obvykle v místě, kde došlo k prvnímu kontaktu s nakaženým partnerem (žalud penisu, poštěváček, stydké pysky, děložní čípek, okolí řitního otvoru, rty, jazyk, mandle atd.). Za týden až dva navíc zduří mízní uzliny. Je potřeba co nejdřív navštívit lékaře. Pokud k němu postižený nezajde, rozšíří se infekce do celého organismu (druhé a pak i třetí stadium nemoci). Někdo je překoná s minimálními následky, jiný skončí s těžkým poškozením mozku nebo dalších tělesných orgánů. Nelze při tom odhadnout dopředu, jak se kdo s chorobou vypořádá. V tom spočívá její záludnost.

HIV se u zhruba poloviny pacientů hlásí jako chřipka nebo mononukleóza. Teprve později se objeví zvětšení všech lymfatických uzlin. A pak i potíže s imunitními reakcemi, stejně jako další problémy. Dobré je nespoléhat na příznaky a při pochybách o spolehlivosti partnera okamžitě zajít na test. Buď ke svému praktickému lékaři, nebo se podívat na www.aids-pomoc.cz, do kapitoly Testování na HIV v ČR. Čím dřív lékaři nemoc diagnostikují a začnou s její léčbou, tím déle mívá pacient relativně malé potíže a oddaluje stav, kdy se v jeho organismu naplno rozvine nemoc AIDS.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám