Hlavní obsah

Ženy ve vedoucím postavení se často chovají jako sexističtí muži

Novinky, Filip Šára

U žen, které ve své profesi dosáhly vrcholu, se jedná o často pozorovaný jev. Ke svým podřízeným stejného pohlaví pak některé přistupují hůře než sebevíce bezohledný šovinistický šéf.

Foto: Profimedia.cz

Čím se ženy - šéfky chovají agresivněji a maskulinněji, tím vyvolávají ve svých podřízených více nepokoje.

Článek

Psychologové zjistili, co je příčinou tohoto chování, kdy se od ostatních žen distancují a odmítají jim jakkoli profesně pomoci. Ze studie vyplývá, že pokud pracují v prostředí, kde už sexismus dávno problémem není, je pravděpodobnost jejich "nadřazeného" chování daleko nižší.

Tzv. alfa samice nebo "včelí královny" (jako byly kupříkladu Margaret Thatcherová či Anna Wintourová) se z nich stanou obvykle tam, kde tato problematika přetrvává a kde jinak dominují muži. Potvrzuje se, jak moc (v dobrém i špatném) dokáže člověka formovat prostředí, ve kterém se pohybuje.

Foto: Adrian Dennis, Reuters

Bývalá britská premiérka Margaret Thatcherová

Reakce na mužské nadřízené

Studie proběhla v Nizozemí pod vedením prof. Belleho Derkse. Vědci testovali 63 žen na významných pozicích v policejních útvarech. Jejich úkolem bylo vysvětlit, jak důležité je pro jejich zaměstnání, jakého je kdo pohlaví, a popsat, kdy jim byla podřízená policistka na obtíž. Dotázány byly i na styl svého vedení.

Odborníci si všimli, že ty, které se definovaly jako "slabé pohlaví", popsaly přístup k práci velmi "mužským" stylem a vykazují tedy chování včelích královen. Podle Derkse je to reakce na výhradně mužský svět v řídících postech - žena se vlastně dostane mezi ně, tudíž je pro ni potřeba se od ostatních žen distancovat.

Foto: Profimedia.cz

Anna Wintourová - duchovní matka amerického magazínu Vogue

Reklama

Související články

Většina mužů flirtuje v práci z nudy

Milé dámy, usmívá se na vás kolega v práci? Pak si nejprve zjistěte, jak úspěšný na svém postu je a jak ho jeho zaměstnání baví. Většina mužů totiž flirtem...

Výběr článků

Načítám