Hlavní obsah

Ken se v padesáti vrátil do náruče Barbie

Právo, Vladimír Plesník

Nemá jediný šedivý vlas ani gram tuku navíc, o vráskách ani nemluvě. Brýle na blízko zná jen z vyprávění. Přestože Ken letos v březnu sfoukl padesát narozeninových svíček na dortu, je to pořád štramák. A co víc: doslova vstal z mrtvých a znovu se vrátil do role přítele nejslavnější blondýnky těchto desetiletí.

Foto: Profimedia.cz

Na svatého Valentýna roku 2004 se rozešli a přesně o sedm let později jsou zase spolu - a prý už navždy.

Článek

Jmenuje se Ken Carson - mimochodem, v USA žije v tuto chvíli 677 skutečných Kenů Carsonů. Nestárne a dost dobře ani nemůže. Stvořili ho totiž - a dodnes tvoří - z umělé hmoty.

Barbie, nejproslulejší a nejprodávanější panenka všech dob, se přes padesátku přehoupla už předloni. Oslavovala to bouřlivě. Zdá se, že ani Ken, občas jízlivě označovaný za její módní doplněk, snad i přívažek, nechtěl zůstat pozadu. Ovšem vypadá to tak, že - už zase - nepřekročí její stín.

Řekl si Barbie o druhou šanci

Velkolepou narozeninovou show odstartoval už loni Kenův triumfální vstup, přesněji řečeno, vpád na filmové plátno. A to rovnou v oscarovém Toy Story 3 - Příběh hraček. Předvedl se v něm symbolicky v padesáti kostýmech. Judith Osborneová, kritička listu The New York Times, to vyjádřila za mnohé, když napsala, že ji Ken překvapil, protože nic nezkazil.

V bonusovém DVD se řeč stočila i na to, že hraje celá léta druhé housle. „Nevadí, že i na tvé krabici je tvé jméno osmkrát menší než Barbinino?“ ptá se reportér. „Další otázku,“ odpovídá Ken bez mrknutí oka.

Rozhodující zlom nastal však až letos, a to přímo na Valentýna. Po sedmi letech, přesně na den, to dali s Barbie zase dohromady. „Nemohou bez sebe být,“ vysvětlovala Michelle Chidoniová, mluvčí výrobce, americké firmy Mattel.

Stejného Mattelu, jehož viceprezidentka Russell Avonsová vypustila 14. února 2004 do světa Jobovu zvěst, že si ti dva potřebují od sebe odpočinout.

Foto: Reuters

Jak šel čas: Ken v sedmdesátých letech jako dlouhovlasý brunet, v osmdesátých v roli uhlazeného sympaťáka, devadesátá s naondulovanou hlavou...

Barbie nedokáže rozdýchat, že žijí na hromádce, protože Ken se do ženění nehrne. „Tak jako u jiných hollywoodských celebrit jejich vztah dospěl k závěru,“ uvedla tenkrát.

Plastový krasavec naštěstí nepodlehl ani drogám či alkoholu, nevyhledával psychoterapeuty, neskákal z náruče do náruče. Ken, přesněji řečeno marketingoví stratégové od Mattelu, šli na usmiřování od lesa. Zasypali New York a Los Angeles billboardy a obřími reklamními obrazovkami, na nichž smířlivý Ken vyznává nedobytné Barbie lásku. Romantickými vzkazy na Facebooku se ji snažil vytrhnout z náručí milovníka extrémních sportů, Australana Blaina. V časopisech, jež ráda čte, si vyhradil celostránkové inzeráty s velkým srdcem.

Společnost Mattel spustila od ledna internetovou reality show. Osm Američanů v ní dokazovalo, co vše jsou ochotni podstoupit pro přízeň Barbie. A disciplíny? Vaření, surfování, aranžování květin, společenská konverzace, veršotepectví.

Foto: Reuters

...po roce 2000 jako metrosexuál

Vítěz Kurtis Taylor, pětadvacetiletý bývalý hráč amerického fotbalu z týmu Iowské státní univerzity, pak dal tvář novému Kenovi. „To, že jsem získal svou zmenšeninu, považuji za jedinečnou výhru,“ svěřil se.

Dětem úspěch rodičů štěstí nepřinesl

Když zakladatelka Mattelu Ruth Handlerová spolu s manželem Elliotem a Haroldem Mattsonem (MATTson a ELliot) vdechli život Barbie a Kenovi, nešla Ruth pro jméno daleko. Ovšem dceru Barbaru fakt, že zvolila její jméno pro panenku, dost znechutil. Trvala prý na tom, aby jí doma už nikdo neřekl Barbie.

Dívka s ohnivými vlasy, pihami a úsměvem od ucha k uchu se v devatenácti letech vdala. Zlí jazykové si šuškali, že sňatek pojala jako únik před matkou. Měla jí za zlé, že mnohem víc žije pro tuto druhou - umělohmotnou - Barbie. V ústraní, s novou rodinou, hodně daleko od světel ramp, si léčila komplex z plavovlasé, poněkud naivní panenky.

Také syn Handlerových Kenneth se ze všech sil vyhýbal publicitě. Měl to o to těžší, že ho políbily múzy. Hrál na kytaru, klávesy i bicí, maloval, točil filmy. Měl slabost pro uměleckou komunitu v New Yorku, podporoval začínající rapery. V bohémském prostředí se cítil jako ryba ve vodě. „Lidé si ho pamatují jako okouzlujícího, pozoruhodně bystrého chlapíka. Občas však podléhal změnám nálad a skrýval se před světem,“ řekl o něm v listu Boston Globe hudebník Jack Murray.

Foto: Profimedia.cz

Ruth Handlerová, která v počátku kariéry prodávala okna, se svou pýchou.

Otec tří dětí se vrhl po hlavě do charity. Osud si s ním však krutě pohrál. Při jedné z výprav do Afriky se nakazil encefalitidou. Po několika týdnech v kómatu zemřel v roce 1994, v den svatby své dcery. V souladu s židovskou tradicí svatbu nezrušili.

Ani po smrti nenašel klid. Publicista Jerry Oppenheimer, mj. tvůrce neautorizovaného životopisu Hillary a Billa Clintonových, ve své knize tvrdí, že ani Ken se nedokázal vyrovnat s tím, že po něm pojmenovali hračku. Muže v prvních letech života doslova bezpohlavního. Ne dosti na tom. Podle Oppenheimera zemřel utajený gay Kenneth Handler na AIDS.

Ken zpočátku stál tři a půl dolaru a plešatěl

  • narodil se 11. března ve znamení Ryb
  • je o dva roky a dva dny mladší a o 2,5 centimetru vyšší než Barbie
  • s Barbie se potkali v roce 1961 při natáčení společné reklamy
  • tehdy se prodával za 3,5 dolaru
  • zpočátku plešatěl, protože plsť opadávala, pak dostal lisované vlasy
  • v obratu firmy dělá deset procent, zatímco partnerka devadesát
  • byl hercem, pilotem, účastníkem olympiády
  • nejúspěšnější model Earring Magic Ken - v růžovém tričku, levandulové vestě a s náušnicí - pochází z roku 1993; prý se stal kultem pro gaye
  • s Barbie se rozešli 14. února 2004 a dali se dohromady 14. února 2011

(Zdroj: www.barbieandken.com)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám