Hlavní obsah

Kdy mužský mozek funguje zcela jinak než ženský

Novinky, Dana Sokolová

Přestože lidský mozek funguje z 99 % u obou pohlaví stejně, zbylé jedno procento může způsobit celou řadu zásadních odlišností, které mohou především za nedorozumění mezi pohlavími.

Foto: Profimedia.cz

Lidský mozek funguje z 99 % u obou pohlaví stejně, zbylé jedno procento může za zásadní odlišnosti.

Článek

Proč muži dosáhnou vyvrcholení téměř vždy a ženy jen někdy?

Podle odborníků za to může především mozek. Aby žena mohla dosáhnout orgasmu, musí prý nejprve v mozku vypnout spouštěč emocí tzv. amygdalu a pak také čelní a spánkový lalok, neboli centra myšlení. V provozu zůstává v podstatě jen mozeček, který kontroluje svalové kontrakce. Žena to má tedy o mnoho složitější.

U muže se při sexu totiž zapínají úplně všechny laloky. Podle odborníků mužský mozek při snaze o vyvrcholení prostě pracuje na maximum.

Proč muži myslí na sex v podstatě nonstop?

Podle posledních průzkumů mladí muži myslí na sex minimálně jednou za dvě hodiny. Přičemž ženy maximálně jednou za den. Podle vědců je to tím, že muži mají na sexuální myšlenky v mozku mnohem větší prostor než ženy. Navíc jejich tělo produkuje mnohem více hormonu testosteronu, který zvyšuje sexuální touhu i u žen.

Proč si ženy pamatují nejrůznější detaily a muži na ně naopak velmi rychle zapomínají?

Je až s podivem, co všechno jsou si ženy schopné zapamatovat. Velmi dlouho si pamatují skutečné detaily z první společné noci, včetně nejrůznějších partnerových prohřešků. Zatímco muž si nepamatuje obvykle téměř vůbec nic.

Vědci to přičítají pocitovému centru v mozku, tzv. amygdale. Při jakémkoliv citovém prožitku toto centrum v ženském mozku shromažďuje všechny detaily, které se pak ukládají v paměťovém centru hipokampu do dlouhodobé paměti. Muži sice také shromažďují v amygdale detaily citových prožitků, ovšem jim se z velké části ukládají pouze do krátkodobé paměti. Do dlouhodobé paměti se jim ukládají především fakta a výsledky. City pro ně nejsou tak důležité. Je to i tím, že muži všeobecně používají více rozumovou část mozku, tedy levou hemisféru.

Proč ženy vidí ve všem problém, zatímco muži si udržují patřičný nadhled?

Ženám dala příroda do vínku, že si na vše utváří nejprve katastrofické scénáře. Místo toho, aby na věc pohlížely s optimismem, předvídají, co všechno špatného by se v dané situaci mohlo odehrát. Podle vědců je to dáno vysokou měrou aktivity části mozku, jež je zodpovědná za starosti. Kvůli tomu i ženy mnohem intenzivněji prožívají strach.

Z biologického hlediska je toto chování velmi účelné, jelikož díky němu jsou ženy schopny lépe ochránit své potomky.

Lze tak i vysvětlit nepřiměřené reakce žen, když se muž vrátí domů později, než původně řekl. Většina z nich má totiž obvykle obrovský strach, jestli se mu něco nestalo. Vždy je tedy lepší, když muž zvedne telefon a zavolá, že se zdrží. Nebo alespoň napíše sms.

Proč k nevěře muže vedou jiné důvody než ženy

Ženy přistupují k nevěře obvykle v momentě, kdy citově strádají. Mají pocit, že se jim nedostává tolik lásky, kolik k životu potřebují a nebo mají dlouhodobě neuspokojivý sex. A hormon oxytocin je tak nabádá k hledání lásky, ale i kvalitního sexu někde jinde. Proto lze i říci, že ženy k nevěře přistupují rozumově, málokdy čistě intuitivně. Muži se naopak chovají velmi impulzivně a obvykle prostě nedokáží odolat pocitům vzrušení.

Podle odborníků za toto různorodé chování nemůže ani tak mozek, jako spíš hladina testosteronu. Muži kvůli vysoké hladině testosteronu více riskují a svým avantýrám nepřikládají takový význam jako ženy. Řídí se především svým pudem a uspokojením potřeb.

Proč muži mnohdy ženskou nevěru vůbec neodhalí?

Muži jsou v mnohých ohledech nevšímaví. Na první pohled prostě neodhalí, že se něco děje. Neumí se tak výborně orientovat v jednotlivých gestech jako ženy, které si všimnou obvykle nesrovnalostí hned v počátku. Někdo tomu říká šestý smysl, nicméně podstata se spíše skrývá v intuici a tedy ve vyvinutější mozkové části zvané insula.

Ženě mnohdy postačí, když muž uhne pohledem, nebo zvolí v určité chvíli zcela jiný tón hlasu než obvykle a hned se jim do krve začnou vyplavovat stejné hormony, jako když je někdo ohrožuje.

Muži jsou obvykle k těmto gestům zcela apatičtí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám