Hlavní obsah

Mužská nevěra může být známkou zdravého manželství, tvrdí psycholožka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Na nevěru je z pohledu psychologů možné pohlížet z dvou úhlů pohledu. Přestože se jedná o věc zcela nemorální, podle uznávané psycholožky zabývající se ženskou tématikou Marysy Vaillantové nemusí být vždy zcela škodlivá. Muži, kteří si dávají tajná dostaveníčka s jinými ženami, totiž mohou také dokazovat, že je jejich manželství zdravé.

Foto: Profimedia.cz

Většina mužů prý podvádí svou ženu, i když ji stále miluje.

Článek

„Většina mužů nepodvádí svou ženu, protože ji už nemiluje, je to naopak. Muži prostě potřebují svůj prostor. Pro takové z nich, kteří jsou ve skutečnosti zcela monogamní, je nevěra nevyhnutelná,“ píše Vaillantová ve své knize Muži, láska, věrnost.

Podle ní ženy musejí pochopit jednu věc, věrnost není přirozená. Je to kulturně (nábožensky) vštěpovaná norma. Nevěra je podle ní pak nezbytná pro zdravé psychické fungování určitých mužů, kteří jinak svou ženu milují.

„Věrnost rozhodně není důkazem lásky,“ píše Vaillantová. „Většinou jsou to muži, jimž chyběl otec fyzicky a morálně během dětství. Tito muži si kompletně zidealizovali pohled na otce a jeho rodičovskou funkci. Chybí jim pružnost a jsou vězni své zidealizované image oddaného a poslušného muže.“

Reklama

Související témata:

Související články

Jak zvládnout odhalení nevěry

Nevěru lze považovat skutečně za fenomén dnešní doby. Podle Miroslava Plzáka je nevěrou postiženo téměř 90 procent všech manželství a to v lepším případě jen...

Výběr článků

Načítám