Hlavní obsah

Žilní trombóza ohrožuje ženy užívající antikoncepci stejně jako boubelky

Novinky, Dana Sokolová

V posledních týdnech se v médiích objevila nejrůznější varování před užíváním hormonální antikoncepce. Podle odborníků je sice žilní trombóza i embolie obrovským problémem a rizika onemocnění nelze podceňovat, nicméně riziko spojené s hormonální antikoncepcí je stejné, jako když žena vykouří více jak 15 cigaret denně či trpí obezitou. Závažnějším faktorem jsou pak vrozené dispozice, úrazy, operační výkony či dlouhé cestování.

Foto: Profimedia.cz

Před nasazením hormonální antikoncepce je vždy nutné provést podrobnou gynekologickou prohlídku, včetně rodinné anamnézy.

Článek

Užívání kombinované hormonální antikoncepce (obsahuje estrogen a progestin) vede k mírným změnám v systému krevního srážení, které mohou zvýšit riziko žilní trombózy. Nicméně i tak se obtíže se srážením objeví u 4 z 10 tisíc žen, jež berou antikoncepci, oproti 0,5 až třem ženám, které ji neberou.

Riziko žilní trombózy stoupá až desetkrát u obézních žen a také u silných kuřaček starších 35 let.

Přesto lékaři varují před panikou a nesmyslným vysazováním antikoncepce. Ženy by si měly uvědomit, že rizika spojená s nechtěným otěhotněním a následným potratem jsou mnohem vyšší. Nejen že ženám hrozí velké psychické újmy, ale po potratu jim hrozí celá řada zdravotních komplikací, včetně žilní trombózy či embolie.

Důležité vyšetření před začátkem užívání antikoncepce

"S každou ženou před nasazením hormonální antikoncepce podrobně mluvím, poučím ji nejen o příznivých zdravotních účincích, ale i rizicích, včetně trombózy," řekl pražský gynekolog J. Janíček.

Podle něj je důležité znát nejen rodinnou anamnézu, ale i další rizikové faktory nemocí srdce a cév, nádorů prsu či onemocnění jater. Proto je důležité před nasazením hormonální antikoncepce i změřit tlak a udělat podrobnou gynekologickou prohlídku. Na základě všech zjištění lze i doporučit nejlepší variantu antikoncepce.

Postup při prvním předpisu hormonální antikoncepce (HA)
Poučení pacientky zahrnuje:
- poučení o příznivých "neantikoncepčních" účincích HA
- poučení o zdravotních rizicích a kontraindikacích HA
- poučení o ostatních metodách antikoncepce
- poučení o nevhodnosti kouření při užívání HA
- poučení o způsobu užívání HA
Vyšetření pacientky zahrnuje:
- anamnézu, která pátrá po rizikových faktorech především kardiovaskulárních onemocnění (včetně hluboké žilní trombózy a hypertenze)
- obvyklou preventivní gynekologickou prohlídku
- změření krevního tlaku

Pokud vyšetření u ženy neproběhne zcela v pořádku a lékař objeví například v rodinné anamnéze závažné ohrožení, pak ženě doporučí další, podrobnější vyšetření u internisty hematologa. Obvykle je ženě udělán test srážlivosti, případně genetické testy na vrozené dispozice.

Je-li vyšetření v pořádku, lékař ženě předepíše ty nejvhodnější léky.

"Po prvních třech měsících užívání HA je nutné vše se ženou znovu probrat a opět ji vyšetřit. Pokud je i tentokrát vše v pořádku, pak už žena chodí na kontrolní vyšetření jen jednou za rok," dodává Janíček.

Ženám, které patří mezi rizikové uživatelky z pohledu žilní trombózy (silné kuřačky nad 35 let, ženy s neléčeným vysokým tlakem nad 160/100, pacientky s hlubokou žilní trombózou, vrozenou poruchou srážlivosti, těžkou migrénou, s rakovinou prsu, nemocemi jater a komplikovanou cukrovkou) pak lékaři většinou doporučují všechny formy nehormonální antikoncepce nebo nitroděložní tělísko s hormony, z něhož se do děložní dutiny uvolňuje hormon levonorgestrel, který působí pouze v děloze a nezatěžuje tak celý krevní oběh.

Reklama

Související články

Antikoncepce dělá ženy chytřejšími

O hormonální antikoncepci (HA) kolují ve světě desítky mýtů. Spousta jich je už také vyvrácených. Vědci ale nyní přišli s překvapivou novinkou. Ženy užívající...

Výběr článků

Načítám