Hlavní obsah

Muži jsou na jedno použití, proto ženy žijí déle

– Newcastle

Muži se ve srovnání s ženami dožívají kratšího života především proto, že je jejich tělo biologicky naprogramováno jako na jedno použití. Ženské buňky naopak nesou informace, které jim pomáhají přežívat déle a vydržet větší zátěž. Tvrdí to profesor genetiky z Newcastlu Tom Kirkwood.

Foto: Profimedia.cz

Muži jsou geneticky naprogramováni jen jako jedinci určení na jedno použití

Článek

„Ženské tělo je prostě lepší při provozování běžné tělesné údržby a prodlužování života buněk,“ vysvětluje profesor Kirkwood svou revoluční teorii o tom, proč muži umírají dříve než ženy.

Podle něj biologové různých oborů neustále přinášejí důkazy, že muži jsou geneticky naprogramováni jako jedinci určení na jedno použití. Jejich buňky nejsou programovány tak, aby vydržely dlouho.

Lidské tělo prodělává každý den milióny oprav a udržovacích čištění. Jenže tyto opravy nejsou nikdy dokonalé a s každou menší chybou a nedostatečnou údržbou tělo stárne. Tento proces není u všech jedinců stejný, a proto se lidé dožívají různého věku.

„Pod tlakem přírodního výběru je lepší využívat vzácné zdroje energie na reprodukci než na dlouhý život. V přírodě je spousta důkazů, kdy se jedinci samčího pohlaví dožívají kratšího života než ty samičího,“ tvrdí Kirkwood.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám